ΤΠΕ στην Α & Β δημοτικού [e-book]
Τσώνης Κωνσταντίνος
Bookstars Εκδόσεις - Free Publishing


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν η ανάγκη να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες τόσο των διδασκόντων στο πρόγραμμα σπουδών της Α’ και Β’ τάξης του Δημοτικού, όσο και των γονέων αλλά και των εκπαιδευόμενων επικουρικά με το σχολικό περιβάλλον. Στην προσπάθεια αυτή οργανώθηκε ένα σύνολο διδακτικών στόχων ανά ενότητα προσαρμοσμένη στις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών. Είναι γραμμένο με απλό και βατό λόγο ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητό στα παιδιά που είναι και ο τελικός αποδέκτης. Από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια γίνεται σαφές ότι ο υπολογιστής αποτελεί εργαλείο της εκπαίδευσης και όχι οικιακό παιχνίδι κάλυψης ελεύθερου χρόνου. Γίνεται εκτενής αναφορά στα μέρη του υπολογιστή, τη χρήση και σύνδεση αυτών καθώς και την εργονομία. Στη δεύτερη εκπαιδευτική ενότητα, τα παιδιά θα μάθουν να δημιουργούν και να εκφράζονται με το πρόγραμμα της ζωγραφικής. Στην τρίτη ενότητα, γίνεται εισαγωγή στον κειμενογράφο. Τα παιδιά μαθαίνουν βασικές έννοιες και εξοικειώνονται με την πληκτρολόγηση. Στην τέταρτη ενότητα, οι μαθητές εκπαιδεύονται στη ρεαλιστική διάσταση του υπολογιστή χρησιμοποιώντας με ασφάλεια το διαδίκτυο. Τέλος στην Πέμπτη ενότητα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ρομποτική, μαθαίνοντας βασικές έννοιες προγραμματισμού.
Σε κάθε ενότητα περιλαμβάνεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό οδηγιών, βίντεο, έγχρωμες φωτογραφίες, διαδραστικές ασκήσεις καθώς και online φύλλα εργασίας για τους μαθητές.
Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να εμπνεύσει εκπαιδευτικούς και γονείς …

Περιεχόμενα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
1.1 Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
1.2 ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
1.3 ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ
1.4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟ
4. ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ
5. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εισαγωγή

Διανύοντας τον 21ο αιώνα, την εποχή της πληροφορίας και επικοινωνίας, διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότερο ότι τα παιδιά από μικρή ηλικία, έρχονται σε επαφή με τον ψηφιακό κόσμο. Η χρήση των τεχνολογικών μέσων είναι απαραίτητη στις καθημερινές μας δραστηριότητες εφαρμόζοντας πάντα κανόνες διαχείρισης χρόνου και ασφάλειας.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το γεγονός ότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με την χρήση του Η/Υ, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την τεχνολογία με ένα μαχαίρι. Ένα μαχαίρι που το χρησιμοποιούμε για να κόβουμε το ψωμί και το φαγητό μας, όμως στα χέρια ‘’κάποιου επιτήδειου’’ μπορεί να γίνει φονικό όπλο.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελεί ένα υποστηρικτικό εργαλείο, ένα μέσο που μπορεί να απλουστεύσει και εξυπηρετήσει τη ζωή μας, είναι ο τρόπος να αντλήσουμε άμεσα πληροφορίες και όχι αποκλειστικά ο τρόπος επικοινωνίας μέσω των κοινωνικών δικτύων. ‘’Μαθαίνω τον υπολογιστή‘’ σημαίνει γνωρίζω τη λειτουργία του, δημιουργώ προγράμματα, αναζητώ με ασφάλεια πληροφορίες και όχι παίζω παιχνίδια.
Σε μια προσπάθεια λοιπόν, να βοηθηθούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στις Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών) στο Δημοτικό Σχολείο και κυρίως στις πρώτες τάξεις, παρακάτω θα αναπτυχθούν όλα εκείνα που σχετίζονται τόσο με το εκπαιδευτικό πεδίο όσο και τον τεχνολογικό γραμματισμό ώστε να μπορούμε να προστατευόμαστε και να προστατεύουμε τα παιδιά μας.

1. Γνωρίζω και χειρίζομαι τον ηλεκτρονικό υπολογιστή
1.1 Η Χρήση του Υπολογιστή
Σκοπός της διδακτικής ενότητας είναι να μάθουν τα παιδιά ποια είναι η χρήση του υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα να καταλάβουν ότι ο υπολογιστής δεν είναι ένα εργαλείο για να παίζουν παιχνίδια ή να ακούνε μουσική. Αντιθέτως αποτελεί ένα υποστηρικτικό εργαλείο της καθημερινότητάς και παράλληλα εξυπηρετεί στην άντληση πληροφοριών.
Διδακτικοί Στόχοι
Γνώσεις
Οι μαθητές αναμένεται να είναι σε θέση:
• να ονομάζουν τις χρήσεις του Η/Υ
• να εξηγούν και διακρίνουν τη διαφορετική χρήση
Δεξιότητες
Οι μαθητές αναμένεται να είναι σε θέση:
• να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ορθολογικά
• να διευκρινίζουν τις χρήσεις
Στάσεις
Οι μαθητές αναμένεται να είναι σε θέση:
• να υιοθετούν σωστή στάση έναντι των νέων τεχνολογιών
• να ενθαρρύνονται στη σωστή χρήση
Στη ενότητα αυτή θα ξεκινήσουμε δείχνοντας στα παιδιά παρουσίαση και βίντεο σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή. Οι μαθητές είναι απαραίτητο να αντιληφθούν και κατανοήσουν ότι ο υπολογιστής δεν είναι παιχνίδι.