ΤΠΕ στην Ε & ΣΤ δημοτικού [e-book]
Τσώνης Κωνσταντίνος
Bookstars Εκδόσεις - Free Publishing


Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των παιδιών της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Η πληροφορική, χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην καθημερινότητα όσο και στη ζωή του σχολείου. Βασικός στόχος είναι οι μαθητές να εξοικειωθούν απολύτως με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να γίνει αντιληπτό ότι οφείλουν να αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή ως εργαλείο κάνοντας χρήση και όχι κατάχρηση.
Είναι σαφές ότι η πληροφορική στο σχολείο δε διδάσκεται αποκλειστικά ως ένα ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο, αλλά η διδασκαλία διαχέεται σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου καθώς και όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται λειτουργικά ο σχολικός αλφαβητισμός, αλλά και επιδιώκεται η αξιοποίηση της υπολογιστικής τεχνολογίας.
Το βιβλίο αναπτύσσεται σε έξι ενότητες. Η πρώτη ενότητα, σχετίζεται με την γνωριμία και χειρισμό των μαθητών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τόσο το υλικό όσο και λογισμικό, τα μέρη του ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς και το εσωτερικό του. Στη δεύτερη ενότητα, γίνεται γνωριμία με το διαδίκτυο και δρα λειτουργικά το επικοινωνώ – συνεργάζομαι. Η τρίτη ενότητα πραγματεύεται στο να μαθαίνουν οι μαθητές να δημιουργούν και να εκφράζονται πολυπαραγοντικά με πολυμέσα και παρουσιάσεις. Στην τέταρτη ενότητα μαθαίνουν τα παιδιά να δημιουργούν μέσω του κειμενογράφου. Στην πέμπτη ενότητα οι μαθητές ενεργοποιούνται να επιλύουν προβλήματα με υπολογιστικά φύλλα. Τέλος, στην έκτη ενότητα τα παιδιά μαθαίνουν το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch και εμβαθύνουν στη ρομποτική με τη βοήθεια του robot Edison.
Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. ΓΝΩΡΙΖΩ & ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
1.1. Υλικό & Λογισμικό
1.2 Το εσωτερικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή
2. ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ
3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟ
5. ΛΥΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ
6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
6.1 Εισαγωγή στο Προγραμματιστικό Περιβάλλον Scratch
6.2 Προγραμματίζω με το ρομπότ Edison
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σκοπός του βιβλίου είναι να υποστηρίξει το μάθημα της Πληροφορικής στο Δημοτικό. Το υλικό που περιέχεται μπορεί να συνεισφέρει εποικοδομητικά στον εμπλουτισμό της γνώσης των μαθητών, κάνοντας χρήση λογισμικών, ψηφιακών εργαλείων αλλά και ιστοσελίδων.
Το σχολείο είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί στη ραγδαία ανάπτυξη των ΤΠΕ, καθώς η εξέλιξη αυτή οδηγεί την κοινωνία σε μετασχηματισμούς με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Για να κατορθωθεί αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρξει η συμβολή όλων των φορέων, ώστε οι ΤΠΕ να μπορέσουν να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι σημερινοί μαθητές που βρίσκονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, χρειάζεται να λαμβάνουν άρτια εφόδια ώστε να εκπαιδεύονται με πληρότητα και μεθοδικότητα, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν επάξια στις απαιτήσεις που ορίζει η σύγχρονη κοινωνία.

1. ΓΝΩΡΙΖΩ & ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
1.1. ΥΛΙΚΟ & ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Σκοπός της διδακτικής ενότητας: είναι οι μαθητές να μπορούν να διακρίνουν τα μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος. Να διερευνούν και ανακαλύπτουν τα διαφορετικά στοιχεία ενός συστήματος μέσα από παραδείγματα χρήσης αυτών.

Διδακτικοί Στόχοι

Μετά το τέλος της διδακτικής διαδικασίας οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση:
• Να αναγνωρίζουν βασικές και περιφερειακές συσκευές
• Να αναγνωρίζουν τα λειτουργικά συστήματα και άλλα γνωστά λογισμικά
• Να κατηγοριοποιούν βασικά λογισμικά και συσκευές στις κατηγορίες: υλικό, λογισμικό εφαρμογών και λογισμικό συστήματος
• Να παρουσιάζουν τις διαφορές μεταξύ:
Λογισμικό και Υλικό
Λογισμικό συστήματος και Λογισμικό εφαρμογών
• Να σχεδιάζουν τον εννοιολογικό χάρτη της έννοιας “Υπολογιστής” χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης (Ανάλυση της έννοιας σε επιμέρους έννοιες)
• Να έχουν συναίσθηση του ρόλου της κάθε συσκευής και του κάθε λογισμικού σε ένα υπολογιστικό σύστημα
Στη ενότητα αυτή θα ξεκινήσουμε δείχνοντας στα παιδιά μια παρουσίαση και βίντεο σχετικά με το υλικό και λογισμικό του υπολογιστή. Στη συνέχεια, ακολουθεί καταιγισμός ιδεών. Όσο οι μαθητές εκφράζονται, φροντίζουμε και καταγράφουμε τις ιδέες τους στον πίνακα και ταυτόχρονα τις ομαδοποιούμε. Έπειτα δίνονται τα φύλλα εργασίας για ανατροφοδότηση.