Χάος στα Παρασκήνια
Κιφοκέρη Αθανασία
Bookstars Εκδόσεις - Free Publishing


Σκηνή
Μπορεί να εμφανίζεται ο αφηγητής, είτε μόνος στη σκηνή κρατώντας ένα ντοσιέ είτε σε videowall, να μιλάει με έντονο φιλοσοφικό ύφος για τα οφέλη της κωμωδίας και
του θεάτρου. Θα φοράει κουστούμι και γυαλιά μυωπίας και θα φαίνεται αρκετά αυστηρός.

ΑΦΗΓΗΤΉΣ: Το θέατρο προσφέρει πολλά οφέλη για τους ενήλικες, όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας αλλά και ως μέσο ανάπτυξης και ενίσχυσης διαφόρων πτυχών της ζωής μας. Ορισμένα από τα κύρια οφέλη περιλαμβάνουν:
Έκφραση και Αυτοπεποίθηση: Η συμμετοχή σε θεατρικές δραστηριότητες ενισχύει την έκφραση των συναισθημάτων και βοηθάει τους ενήλικες να αναπτύξουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοσυνείδηση.
Κοινωνικές Δεξιότητες: Το θέατρο προωθεί τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση με άλλους. Οι συνεργατικές πρακτικές σε θεατρικά έργα ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες.
Βελτίωση Επικοινωνίας: Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να εκφράζονται με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα βελτιώνοντας τις γενικές τους δεξιότητες επικοινωνίας.
Διαχείριση Στρες: Το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μέσο απελευθέρωσης του στρες, καθώς οι συμμετέχοντες εκτονώνουν συναισθηματικές τάσεις μέσα από το ρόλο που υιοθετούν στη σκηνή.
Αυτά τα οφέλη καταδεικνύουν ότι το θέατρο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέσο για την ενίσχυση της προσωπικής ανάπτυξης και της ευεξίας των ενηλίκων.
Η κωμωδία, είτε μέσα από θεατρικές παραστάσεις είτε μέσω του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, προσφέρει πολλά οφέλη στους θεατές.
Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:
Ανακούφιση και Χαλάρωση: Η κωμωδία προσφέρει έναν τρόπο απόδρασης από το καθημερινό στρες και τις πιέσεις της ζωής. Το γέλιο είναι ένα ισχυρό μέσο για να ανακουφίζει την πίεση και να διαλύει την ένταση.
Κοινωνική Σύνδεση: Οι κωμωδίες συχνά έχουν έναν τρόπο να συνδέονται με το κοινό τους μέσα από κοινά αστεία και καταστάσεις. Οι θεατές μπορούν να αναγνωρίζουν στιγμές από την καθημερινή τους ζωή, δημιουργώντας ένα αίσθημα κοινότητας.
Βελτίωση Διάθεσης: Το γέλιο αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, των οποίων η έκκριση σχετίζεται με την ευτυχία. Μια κωμωδία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση και την ψυχολογία.
Συνολικά, η κωμωδία αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με αισιοδοξία, να ενωθούμε με άλλους και να απολαύσουμε τα οφέλη του γέλιου. Καλό γέλιο λοιπόν (και κλείνει το μάτι στο κοινό).

Σκηνή
Εύα και Δημήτρης συζητούν δύο εβδομάδες πριν την πρεμιέρα στο φουαγέ του Θεάτρου.

ΔΗΜΉΤΡΗΣ: (Χαμογελά.) Εύα μου, πώς αισθάνεσαι;
ΕΎΑ: (Κοιτάζει το σενάριο.) Πολύ καλά, είμαι πανέτοιμη να εντυπωσιάσω τα πλήθη, για ακόμα μια φορά. Ο ρόλος στο σενάριο έχει πολλά στοιχεία από εμένα. Νομίζω ότι γράφτηκε ειδικά για εμένα.
ΔΗΜΉΤΡΗΣ: (Ρίχνει μια ματιά στο σενάριο.) Ναι, η πρωταγωνίστρια είναι σύγχρονη, δυναμική, ελεύθερη, με χιούμορ. Αντικατοπτρίζει πλήρως εσένα.
ΕΎΑ: (Σηκώνει το φρύδι.) Τόσα χρόνια στην δουλειά, Δημήτρη μου, έχοντας ενσαρκώσει άπειρους ρόλους, ξέρω να επιλέγω σενάρια και σκηνοθέτες (του κλείνει το μάτι).
ΔΗΜΉΤΡΗΣ: (Χαμογελά και της πιάνει τη μέση.) Ας κάνουμε αυτή την παράσταση αξέχαστη. Από αύριο, όλα τα περιοδικά και οι πρωινές εκπομπές θα μιλούν για το τεράστιο ταλέντο σου. Το πρωινό με τον Μπάμια, τα χαμόγελα με την Πιτσισλή και το πρωινό μου με την Κατερίνα Παλιούδου θα αφιερώσουν μεγάλο μέρος των εκπομπών τους σε εσένα, αγάπη μου. Η Ξινίδου και ο Μπακλώνης θα εκθειάζουν για ακόμη μια φορά το ταλέντο σου.
ΕΎΑ: (Κοιτάζει το ρολόι της.) Σε ευχαριστώ που με ανεβάζεις με τα γλυκά σου λόγια! Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Θέλω αυτή η παράσταση να αποτελέσει ορόσημο στην καριέρα μου. Η Μιμή Μπαντίση να σκάσει από το κακό της. Θέλω να ξεχωρίσω για ακόμα μια φορά. Να μιλούν όλοι για εμένα και εσύ, σαν σκηνοθέτης, να μου κάνεις πλάνα φοβερά, να με φωτίσεις, να είμαι η καλύτερη και η ομορφότερη από όλες.
ΔΗΜΉΤΡΗΣ: (Χαμογελάει και κουνάει το κεφάλι καταφατικά.) Εννοείται, Εύα, ξέρεις την αδυναμία που σου έχω. Θα σε σκηνοθετήσω με τέτοιο τρόπο που οι άλλες ηθοποιοί δεν θα φαίνονται μπροστά σου, θα είναι αόρατες. Το κοινό θα σε λατρέψει για ακόμα μια φορά γιατί το αξίζεις, γιατί είσαι η καλύτερη. Είσαι το πιο λαμπρό αστέρι. Σου αξίζει η επιτυχία και θα την έχεις για όσο εσύ επιθυμείς. Όσο μπορώ να βοηθήσω εγώ σε αυτό, θα το κάνω, γιατί σε πιστεύω και επειδή είμαι ο πιο μεγάλος σου θαυμαστής.
ΕΎΑ: (Τον κοιτάζει αρκετά σαγηνευτικά.) Αναγνωρίζω, αγαπητέ μου Δημήτρη, την αφοσίωση που μου δείχνεις τα τελευταία χρόνια αλλά και εγώ δεν θα σε αφήσω έτσι. Πρέπει να εξαφανίσεις αυτό τον Κατουσάκη, που κάνει τη σκηνοθεσία σε όλα τα σήριαλ στο Χάι και
στην Ορτ. Θα μιλήσω με τον καναλάρχη, που είναι προσωπικός μου φίλος, να σε προβάλει σε κάποιες από τις εκπομπές των μεσημεριανάδικων και να σου δώσει τη σκηνοθεσία της σειράς Καλημέρα στη Λάμψη, που έχει βάλει αυτόν τον ατάλαντο το Φασκόπουλο. Εσύ αξίζεις να είσαι σε αυτή τη θέση, και εγώ θα φροντίσω με τις γνωριμίες μου να την πάρεις και να αναδειχθείς και στην τηλεόραση.
ΔΗΜΉΤΡΗΣ: (Την κοιτάζει ενθουσιασμένος.) Ένα από τα πολλά πράγματα που θαυμάζω πάνω σου, Εύα μου, είναι η γενναιοδωρία σου. Ότι διακρίνεις τα μεγάλα ταλέντα και τα βοηθάς, δεν είσαι μικρόψυχη, όπως οι περισσότερες της γενιάς σου. Θα το εκτιμούσα να μιλήσεις στον καναλάρχη, τον κύριο Φωκλόνη, να μου δώσει και εμένα μια εκπομπή να σκηνοθετήσω ή κάποια σειρά. Θέλω να γίνω γνωστός στο ευρύ κοινό, να μιλάνε για εμένα όπως και για τον Κατουσάκη που τον προβάλουν επειδή έχει σχέση με την ηθοποιό Ζαφείρη. Θέλω να γίνω το επόμενο αστέρι στη σκηνοθεσία.
ΕΎΑ: (Τον κοιτάζει με αποφασιστικότητα.) Όταν η Εύα υπόσχεται κάτι, το κάνει το επόμενο λεπτό. Έχω κλείσει, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ραντεβού να βγω για φαγητό με το Φωκλόνη στην περίφημη ψαροταβέρνα Το τέλειο Μπαρμπούνι στη Γλυφάδα και θα του μιλήσω
για εσένα. Θα βάλω όλη μου τη γοητεία για να σου δώσει τη δουλειά. Ξέρεις πόσο γατούλα μπορώ να γίνω όταν θέλω να κερδίσω κάτι (νιάουυυυυ).
ΔΗΜΉΤΡΗΣ: (Την κοιτάζει με θαυμασμό.) Το ξέρω, Εύα μου, είσαι φοβερή, και σαν γυναίκα και σαν ηθοποιός. Βάλε όλη σου την πειθώ και τη γοητεία σου για να τα καταφέρεις. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις και την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε θα έχεις να μου πεις υπέροχα νέα.
ΕΎΑ: Όλα θα πάνε περίφημα. Τώρα λέω να πάω λίγο στο σπίτι μου να κάνω τα μποτέ μου, να είμαι φρέσκια και ανανεωμένη στο ραντεβού. Μπορείς να με πας με το αυτοκίνητο;
ΔΗΜΉΤΡΗΣ: Φυσικά, πάμε, ό,τι ζητήσει το Ευάκι μου, η θεά μου (της κλείνει το μάτι, την πιάνει από το χέρι και βγαίνουν από τη σκηνή).