Τσιγγάνικη Μαγεία
Κριός83
Bookstars Εκδόσεις - Free Publishing


Σχετικά με τους Ρομά
Το γεγονός ότι οι Ρομά κατάγονται από τη βόρεια Ινδία είναι πλέον αποδεδειγμένο και κοινώς αποδεκτό. Αυτό που δεν έχει αποδειχθεί, και ίσως να μην αποδειχθεί ποτέ, είναι το τι προκάλεσε τη μαζική τους έξοδο από την περιοχή αυτή, καθώς και ποια ήταν η ακριβής ημερομηνία που αυτή ξεκίνησε.
Λόγω του μελαψού δέρματος και της πολύχρωμης ενδυμασίας τους, ορισμένοι αποφάσισαν ότι αυτοί οι μυστηριώδεις άνθρωποι πρέπει να είναι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων! Άρχισαν να αναφέρονται σε αυτούς ως "οι Αιγύπτιοι", που αργότερα συντομεύτηκε σε "οι 'Τσιγγάνοι" (Egyptians - Gypsy).
Αμέσως, έγιναν αντικείμενο θαυμασμού, μίσους και διαμάχης. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Φέρνοντας μαζί τους τις εξωτικές παραδόσεις και διαλέκτους μακρινών πολιτισμών, έγιναν γνωστοί ως επιδέξιοι παραμυθάδες, μουσικοί και μάντεις. Ήταν προικισμένοι και ενθουσιώδεις επαγγελματίες της χειρομαντείας, της κρυσταλλομαντείας και πολλών άλλων μορφών μαντείας, συμπεριλαμβανομένων των αναγνώσεων με κάρτες Ταρώ, τις οποίες ισχυρίζονται ότι έφεραν στην Ευρώπη στις αρχές του 15ου αιώνα.
Κατά τη βικτοριανή εποχή, άρχισαν να ταξιδεύουν με λαμπρά διακοσμημένες άμαξες ή καραβάνια με άλογα, γνωστά ως vardos, τα οποία αιχμαλώτισαν τη φαντασία του κοινού και ενέπνευσαν αμέτρητους πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα, μυθιστορήματα και ιστορίες.
Με τον καιρό ενσωμάτωσαν τον χριστιανισμό στις πολιτιστικές τους παραδόσεις και ορισμένοι έγιναν λιγότερο εμφανείς υιοθετώντας μη τσιγγάνικα ονόματα. Πολλοί ειδικεύτηκα και έγιναν μάστορες, χαλκουργοί και σιδηρουργοί.
Οι Ρομά σήμερα συχνά απεικονίζονται σε συνθήκες σχεδόν φτώχειας, ζώντας σε στενάχωρα διαμερίσματα και σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα. Οι Ρομά πιστεύουν ότι τα δέντρα και τα λουλούδια, τα πουλιά και τα ζώα, είναι όλα εδώ για να μας ευχαριστούν. Κατά συνέπεια, όταν ένας Ρομά περνάει κατά μήκος ενός δρόμου και βλέπει μία μηλιά να καρποφορεί, δεν θα διστάσει καθόλου να σταματήσει και να γευτεί αυτό το δώρο της φύσης. Βέβαια, αυτός ο τρόπος σκέψης έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο σκέψης των υπολοίπων ανθρώπων (αγρότες, γαιοκτήμονες) οι οποίοι θα έχουν αντίρρηση σε αυτό, γιατί σίγουρα κανένας δεν μπορεί να παίρνει με το έτσι θέλω κάτι, για το οποίο έχει μοχθήσει κάποιος άλλος. Δεν είναι να απορεί λοιπόν
κανείς, που, μέσα στην αθωότητά τους, οι Ρομά έχουν αποκτήσει τη φήμη των κλεφτών. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο αθώος τρόπος σκέψης εξαφανίστηκε και η κλοπή έγινε αντανάκλαση του αγώνα τους για επιβίωση.
Μέσα από αυτό το βιβλίο, θα ήθελα να βοηθήσω στην παρουσίαση του ρομαντικού τρόπου ζωής των Ρομά. Δεν εννοώ ότι θα αρνηθώ την πραγματικότητα της κατάστασης των σημερινών Ρομά -όχι απαραίτητα, τονίζω, το "πρόβλημα των Τσιγγάνων"- αλλά απλώς να επικεντρωθώ στις πιο θετικές πτυχές της ζωής των Ρομά σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί μια ισορροπία. Όποια κι αν είναι η κατάσταση των Ρομά σήμερα, η πορεία τους στον χρόνο υπήρξε ένας πολύχρωμος τρόπος ζωής.
Η κοινωνία εξακολουθεί να παραμένει προβληματισμένη. Είναι πράγματι μία μοναδική φυλή θεραπευτών και ανθρώπων με μαντικές ικανότητες; Ή μήπως είναι τσαρλατάνοι και παράσιτα; Όπως και να έχει, οι Ρομά παραμένουν ξεχωριστοί από τους υπόλοιπους, αδιαφορώντας για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και μένοντας προσκολλημένοι όσο καλύτερα μπορούν στα πανάρχαια έθιμα.
Παρά τα επεισόδια σκληρών διώξεων, συμπεριλαμβανομένης της εξόντωσης ενός
εκατομμυρίου Ρομά από τον Χίτλερ πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι κοινότητες των Ρομά εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, στην Αμερική και βαθιά μέσα στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
Με τη νομαδική τους ζωή ζουν πιο κοντά στη φύση για περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο και είναι από τα τελευταία ελεύθερα πνεύματα στον πλανήτη.
Η πρόθεσή μου με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι να ανακτήσω μέρος του παρελθόντος πριν χαθεί για πάντα. Οι Ρομά ήταν, και εξακολουθούν να είναι, ένας πολύχρωμος λαός, μια φυλή ατόμων με τη δική τους υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Θα ήταν κρίμα να αφομοιωθούν σε σημείο που να εκλείψει ο μοναδικός πολιτισμός τους.
Η μαγεία των «Τσιγγάνων»
Η σύνδεση των Τσιγγάνων με τις μάγισσες και τους μάγους δεν ήταν εντελώς λανθασμένη. Οι Τσιγγάνοι έχουν μια γνώση που, αν εξαιρέσουμε την καταγωγή τους από τους Ρομά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "μαγεία των Σαμάνων", δηλαδή η μαγεία των παγανιστών. Διαφέρει από εκείνη της σημερινής Wicca στο ότι δεν δίνεται έμφαση στη θρησκευτική πλευρά.
Στο επίκεντρό της βρίσκεται η βοτανολογία, η βασική μαγεία και η μαντεία, που χρησιμοποιούνται ως μέρος της καθημερινής ζωής. Τίποτα από αυτά δεν θεωρείται ιδιαίτερο ή ξεχωριστό. Είναι απλά αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής τους ζωής. Η γνώση των βοτάνων για το μαγείρεμα, τη θεραπεία, τον εξαγνισμό, η μαντεία και η προφητεία για βοήθεια στη λήψη αποφάσεων, τα ξόρκια και τα γούρια για την καθοδήγηση, είναι η ουσία της τσιγγάνικης μαγείας. Και αυτή είναι η μαγεία που θα εξερευνήσουμε σε αυτό το βιβλίο.
Οι περισσότερες μαγικές τελετές πρέπει να γίνονται την κατάλληλη στιγμή, την κατάλληλη ώρα της ημέρας ή της νύχτας, την κατάλληλη ημέρα του μήνα κ.λπ, οπότε καλό είναι να προγραμματίσετε την εργασία σας εκ των προτέρων. Ποτέ μην βιάζεστε να κάνετε ένα ξόρκι. Μην προσπαθήσετε να κάνετε ένα ξόρκι πάνω στην παρόρμηση της στιγμής- σπάνια θα έχει επιτυχία. Η μαγεία, η επιτυχημένη μαγεία, εξαρτάται από την ενέργεια του ατόμου που κάνει το ξόρκι. Αυτή η ενέργεια (ή "δύναμη" ή όπως θέλετε να την ονομάσετε) απορροφάται από τα εργαλεία που κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται, τα λόγια που λέγονται, τις ενέργειες που εκτελούνται.
Σύμφωνα με τους Τσιγγάνους, η δύναμη της μαγείας έγκειται σε τέσσερα απλά συστατικά: θέληση, συγκέντρωση, υπομονή και μυστικότητα.
Το πρώτο από αυτά είναι η θέληση. Όσο ισχυρότερη είναι η επιθυμία σας να συμβεί κάτι και όσο ισχυρότερη είναι η ανάγκη σας για ένα πράγμα, τόσο ισχυρότερη είναι η δύναμη που θα δημιουργήσετε προς αυτόν τον στόχο. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η πρώτη προϋπόθεση (πράγματι, η πρώτη αναγκαιότητα) για την επιτυχή μαγεία είναι η θέληση. Και μαζί με τη θέληση για να συμβεί κάτι πρέπει να υπάρχει και μια ορισμένη ποσότητα συγκέντρωσης. Δεν μπορείτε να κάνετε μαγεία με μισή καρδιά. Πρέπει να συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε, ώστε να μπορέσετε να βάλετε την απαραίτητη δύναμη σε αυτό. Ξεχάστε το μαγικό ραβδί που περιγράφεται στις παιδικές ιστορίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να κουνήσετε ένα ραβδί ή να πείτε ένα ξόρκι, και αμέσως να γίνει αυτό που επιθυμείτε. Όχι, ακόμη και η μαγεία χρειάζεται χρόνο. Μερικά ξόρκια μπορούν να δράσουν μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες, αλλά τα περισσότερα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Κάποια μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, μήνες ή και περισσότερο. Έτσι, η τρίτη προϋπόθεση για επιτυχημένη μαγεία είναι η υπομονή. Κάντε το ξόρκι με την απαραίτητη δύναμη θέλησης, δώστε του την απαιτούμενη συγκέντρωση,
στη συνέχεια, αρκεστείτε στο να καθίσετε και να περιμένετε να δείτε τα αποτελέσματα. Η τελευταία προϋπόθεση είναι η μυστικότητα. Οι τσιγγάνοι δεν ανακοινώνουν πότε κάνουν μαγεία, ούτε τι ακριβώς κάνουν. Το κάνουν αθόρυβα και μυστικά. Έτσι και εσείς πρέπει να κρατάτε μυστικό αυτό που κάνετε.
Αν τρέχετε και το λέτε στους φίλους σας - ίσως καυχιέστε σε αυτούς - το μόνο που κάνετε είναι να αποδυναμώνετε τη δύναμη του μαγικού.
Πολλά τσιγγάνικα ξόρκια γίνονται σε εξωτερικούς χώρους - στα χωράφια και στα δάση, μέσα στη φύση. Ορισμένα από αυτά απαιτούν τη χρήση συγκεκριμένων δέντρων ή φυτών. Γνωρίζω καλά ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, άνθρωποι στις μέρες μας ζουν σε πόλεις. Αλλά μην το χρησιμοποιείτε αυτό ως δικαιολογία για να μην μπορείτε να κάνετε ένα συγκεκριμένο ξόρκι. Αν έχετε πραγματική επιθυμία να συμβεί κάτι (και πρέπει να έχετε αυτή την επιθυμία, αυτή τη θέληση, προκειμένου να συμβεί η μαγεία), θα βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε εκεί που πρέπει να πάτε ή να αποκτήσετε αυτό που χρειάζεστε. Βγείτε έξω από την πόλη, αν χρειαστεί. Ή πάρτε ένα λεωφορείο ή ένα ταξί ή περπατήστε μέχρι το κοντινότερο πάρκο της γειτονιάς σας, αν αυτό απαιτείται.