Στοιχεία Μηχανών - Βιβλίο Ασκήσεων Βοήθημα Λυκείου
Κοντολαιμάκης Νεκτάριος
Bookstars Εκδόσεις - Free Publishing


Κεφάλαιο 1: Επαναλήψεις μαθηματικών – Εισαγωγικές γνώσεις 10
1.1: Αριθμητικές πράξεις λυμένες με το χέρι 10
1.2: Επίλυση τύπων – Εξισώσεις πρώτου βαθμού 13
1.3: Γεωμετρία – Υπολογισμός εμβαδού 16
1.4: Μονάδες μέτρησης – Μετατροπές μονάδων 18
Κεφάλαιο 2: Υπολογισμοί αντοχής υλικών 19
2.1: Μεθοδολογία – τυπολόγιο 19
2.2: Θεωρία αντοχής υλικών 19
2.3: Λυμένες ασκήσεις 20
Κεφάλαιο 3: Ήλοι – ηλώσεις 27
3.1: Μεθοδολογία – τυπολόγιο 27
3.2: Λυμένες ασκήσεις 29
Κεφάλαιο 4: Κοχλιοσυνδέσεις 49
4.1: Μεθοδολογία – τυπολόγιο 49
4.2: Λυμένες ασκήσεις 52
Κεφάλαιο 5: Σφήνες 66
5.1: Μεθοδολογία 66
5.2: Λυμένες ασκήσεις 68
Κεφάλαιο 6: Άτρακτοι – άξονες 69
6.1: Μεθοδολογία – τυπολόγιο 69
6.2: Λυμένες ασκήσεις 70
Κεφάλαιο 7: Έδρανα κύλισης (ρουλεμάν) 79
7.1: Μεθοδολογία – τυπολόγιο 79
7.2: Λυμένες ασκήσεις 87
Κεφάλαιο 8: Οδοντώσεις 102
8.1: Μεθοδολογία – τυπολόγιο 102
8.2: Λυμένες ασκήσεις 105
Κεφάλαιο 9: Ιμαντοκίνηση 139
9.1: Μεθοδολογία – τυπολόγιο 139
9.2: Λυμένες ασκήσεις 144
Κεφάλαιο 10: Αλυσοκίνηση 161
10.1: Μεθοδολογία – τυπολόγιο 161
10.2: Λυμένες ασκήσεις 163
Κεφάλαιο 11: Άλυτες ασκήσεις 166
Τυπολόγιο 189
Συμβολισμοί – μονάδες μέτρησης 194
Βιβλιογραφία 196

Διδάσκοντας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήδη πολλά χρόνια και ειδικότερα στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, όποια μορφή και αν αυτή είχε (Τεχνικό λύκειο, Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, Επαγγελματικό λύκειο) αισθάνθηκα την ανάγκη να καλύψω ένα κενό που κατά τη γνώμη μου υπήρχε τα τελευταία χρόνια στην σωστή εκμάθηση της επίλυσης ασκήσεων στο μάθημα «Στοιχεία μηχανών».

Το μάθημα «Στοιχεία μηχανών» διδάσκεται τα τελευταία χρόνια στην Γ’ τάξη των Επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και είναι το ένα από τα δύο Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας στα οποία δίνουν εξετάσεις οι μαθητές σε κάποιες Μηχανολογικές ειδικότητες. Από τα δύο μαθήματα ειδικότητας στο ένα μάθημα εξετάζονται μόνο στην θεωρία και στο άλλο μάθημα διδάσκονται σε θεωρία και ασκήσεις. Τα «Στοιχεία μηχανών» είναι ένα μάθημα που εξετάζεται και στη θεωρία αλλά και στις ασκήσεις. Το σχολικό βιβλίο δυστυχώς περιλαμβάνει πολύ λίγες λυμένες αλλά και άλυτες ασκήσεις. Έτσι ο μαθητής δεν μπορεί να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το παρόν βιβλίο παραθέτοντας στον αναγνώστη του δεκάδες αναλυτικά λυμένες ασκήσεις (πάνω από 150 λυμένες ασκήσεις) και δεκάδες άλυτες ασκήσεις (επίσης πάνω από 150) για εξάσκηση από τον μαθητή. Οι λυμένες ασκήσεις παρουσιάζονται αναλυτικά και βήμα βήμα έτσι ώστε να είναι εύκολο για τον μαθητή να τις κατανοήσει και έτσι να αποκτήσει την ικανότητα να τις λύνει μόνος του. Το επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων είναι κλιμακούμενο. Ξεκινάμε με πολύ εύκολες ασκήσεις και σιγά σιγά προστίθενται στοιχεία που κάνουν τις ασκήσεις πιο δύσκολες. Υπάρχουν ασκήσεις με πολύ χαμηλό επίπεδο δυσκολίας, με μέτριο επίπεδο δυσκολίας, με επίπεδο Πανελληνίων εξετάσεων, αλλά και ασκήσεις πιο υψηλού επιπέδου. Την αντίστοιχη κλιμάκωση ακολουθούν και οι άλυτες ασκήσεις.

Το βιβλίο ξεκινάει με ένα κεφάλαιο επανάληψης μαθηματικών εννοιών και πράξεων όπως επίσης και με τη παρουσίαση εισαγωγικών γνώσεων που είναι απαραίτητες για τον μαθητή. Από την προσωπική μου εμπειρία ως εκπαιδευτικός έχω καταλάβει ότι δυστυχώς πολλοί μαθητές έχουν σοβαρά κενά γνώσεων σε στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών, γεωμετρίας, επίλυσης τύπων και μετατροπής μονάδων. Έτσι θεώρησα αναγκαία την ύπαρξη ενός τέτοιου κεφαλαίου και καλό θα είναι ο εκπαιδευτικός πριν προχωρήσει στην διδασκαλία της διδακτέας ύλης να κάνει αυτή την επανάληψη.

Από εκεί και έπειτα το παρόν βιβλίο ακολουθεί τα κεφάλαια του σχολικού βιβλίου. Η αρχή γίνεται με το κεφάλαιο που αφορά στους ήλους και τις ηλώσεις και ακολουθεί το κεφάλαιο σχετικά με τις κοχλιοσυνδέσεις. Συνεχίζουμε με τις σφήνες, ένα εύκολο κεφάλαιο με λίγες ασκήσεις και με τις ασκήσεις για τις ατράκτους και τους άξονες. Το επόμενο κεφάλαιο των οδοντώσεων είναι το μεγαλύτερο του βιβλίου με τις περισσότερες ασκήσεις και ακολουθείται από ένα επίσης μεγάλο σε έκταση κεφάλαιο σχετικά με τους ιμάντες.

Οι λυμένες ασκήσεις τελειώνουν με αυτές των αλυσίδων. Όλα τα παραπάνω κεφάλαια συμπεριλαμβάνουν πολλές λυμένες ασκήσεις, όλες τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου λυμένες αλλά και όλες τις ασκήσεις που έχουν δοθεί προς λύση στις Πανελλήνιες εξετάσεις από το 2004 έως και το 2015.