Συμβουλές προς Νέους και Πολιτικούς

Συγγραφέας
Ισοκράτης
Εκδόσεις
Bookstars-Γιωγγαράς

Όταν αποβλέπουν στις τιµές και στον πλούτο και στην εξουσία, όλοι θεωρούν τους µονάρχες ίσους µε τους θεούς. Όταν όµως θυµηθούν τους φόβους και τους κινδύνους και, καθώς εξετάσουν διεξοδικά, δουν όσους εξοντώθηκαν για πράγµατα που δεν θα έπρεπε, όσους αναγκαστικά έβλαψαν ακόµη και τους πιο κοντινούς συγγενείς τους, όσους πάλι έχουν πάθει και τα δύο αυτά, θεωρούν ότι συµφέρει περισσότερο να ζουν µε οποιονδήποτε τρόπο παρά µε τέτοιες συµφορές και να βασιλεύουν σε όλη την Ασία.

Περί Αρετής, Κακίας, Φθόνου, Μίσους, Φιλοπλουτίας

Συγγραφέας
Πλούταρχος
Εκδόσεις
Bookstars-Γιωγγαράς

Συγκέντρωνε χρυσάφι, μάζευε ασήμι, χτίζε δρόμους για περίπατο, γέμιζε το σπίτι με δούλους και την πόλη με οφειλέτες. Αν δεν καταπολεμήσεις τα πάθη της ψυχής και δεν σταματήσεις την απληστία και δεν απαλλάξεις τον εαυτό σου από φόβους και ανησυχίες, είναι σαν να κερνάς κρασί κάποιον που έχει πυρετό, να προσφέρεις μέλι σε κάποιον που έχει πρόβλημα στη χολή, να ετοιμάζεις φαγητά και πικάντικες λιχουδιές σε κάποιον που πάσχει από κοιλιακά και δυσεντερία, κι αντί να τον θωρακίζεις και να τον κάνεις πιο δυνατό, να επιδεινώνεις την κατάστασή του.

Περί του ακούειν

Συγγραφέας
Πλούταρχος
Εκδόσεις
Bookstars-Γιωγγαράς

Γιατί δεν έχει νόημα, όταν κάποιος τελειώνει από το κούρεμα να κάθεται μπροστά στον καθρέφτη και να πιάνει το κεφάλι του ελέγχοντας το κόψιμο των τριχών και τη διαφορά με πριν αλλά, όταν φεύγει από μια διάλεξη και σχολή, να μην θεωρεί αναγκαίο να κάνει ενδοσκόπηση κατανοώντας αν η ψυχή του απέβαλε κάτι από αυτά που την ενοχλούσαν και τα περιττά, και αν έγινε ελαφρότερη και πιο χαρούμενη. «Γιατί δεν υπάρχει κανένα όφελος», όπως λέει ο Αρίστωνας, «ούτε από λουτρό ούτε από λόγο αν δεν μας εξαγνίζουν».

Βασικές Αρχές: Κύριαι Δόξαι - Επιστολή προς Μενοικέα - Επίκουρου Προσφώνησις

Συγγραφέας
Επίκουρος
Εκδόσεις
Bookstars-Γιωγγαράς

«Να συνηθίζεις να θεωρείς ότι ο θάνατος δεν είναι τίποτα για μας, γιατί κάθε καλό και κακό βρίσκεται στην αίσθηση, και ο θάνατος είναι η στέρηση της αίσθησης. Επομένως, η αντίληψη πως ο θάνατος δεν είναι τίποτα για μας, κάνει τη θνητότητά μας απολαυστική, όχι επειδή προσθέτει άπειρο χρόνο, αλλά επειδή αφαιρεί τον πόθο της αθανασίας. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα το φοβερό στην ζωή γι’ αυτόν που έχει πλήρως συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα το φοβερό στο να μη ζει, επομένως είναι επιπόλαιος αυτός που λέει ότι φοβάται τον θάνατο, όχι γιατί θα λυπηθεί όταν αυτός έρθει, αλλά γιατί λυπάται περιμένοντάς τον. Γιατί λυπάται χωρίς λόγο περιμένοντας αυτό που, όταν παρουσιαστεί, δεν ενοχλεί. Ο θάνατος λοιπόν δεν είναι το πιο φρικιαστικό από τα κακά για μας, επειδή βέβαια, όταν υπάρχουμε εμείς, δεν υπάρχει ο θάνατος, και όταν έρθει ο θάνατος, δεν θα υπάρχουμε εμείς.»

Περί Δυσωπίας (Ντροπαλότητας)

Συγγραφέας
Πλούταρχος
Εκδόσεις
Bookstars-Γιωγγαράς

...πολλές φορές οι ντροπαλοί κάνουν τα ίδια λάθη µε τους ξεδιάντροπους, οι πρώτοι όµως, στενοχωρούνται και υποφέρουν για ό,τι αδιάντροπο κάµουν, ενώ οι δεύτεροι, ευχαριστούνται µε τις αδιαντροπιές τους…

Αρχίδαμος

Συγγραφέας
Ισοκράτης
Εκδόσεις
Bookstars-Free Publishing

Η Σπάρτη ηττημένη από τους Θηβαίους του Επαμεινώνδου βρίσκεται σε δεινή θέση. Οι εταίροι την εγκαταλείπουν και την συμβουλεύουν να συνθηκολογήση, καθώς οι εχθροί είναι προ της πόλεως. Ένας νεαρός Λακεδαιμόνιος, ο Αρχίδαμος, πείθει μέσω του λόγου τούτου την πόλι να δώση την υστάτη μάχη. ΑΡΧΙΔΑΜΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΙΣ: ενα απόσταγμα αρετής και σοφίας, ένας επικών διαστάσεων πολιτικός λόγος που δίνει το παράδειγμα για το πώς μία ολιγαρκής και ετοιμοπόλεμη κοινωνία δύναται να ανατρέψη κάθε κίνδυνο. Η ιστορία αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Περί Ευθυμίας (Περί Ψυχικής Γαλήνης)

Συγγραφέας
Πλούταρχος
Εκδόσεις
Bookstars-Γιωγγαράς

Ο Πλούταρχος δείχνει τη διαδρομή της ζωής με τα καλά και τα άσχημα, εξετάζει την επιθυμία για εξουσία, την αγάπη για πολιτική, την μοιχεία, τον θάνατο, την πορνεία, την ανάγκη της θεϊκής υπόστασης, τον πόλεμο, την αδράνεια, την μοχθηρία. Καταλήγει ότι η γαλήνη της ψυχής, είναι θέμα οπτικής γωνίας που βλέπεις τα πράγματα και επιτυγχάνεται όταν το καλό το βάζεις πάνω από το κακό, όταν το ευχάριστο το βάζεις πάνω από το δυσάρεστο, όταν το ωραίο το βάζεις πάνω από το άσχημο, αφού δεν μπορείς να αποφύγεις ποτέ την σκοτεινή πλευρά της ζωής.

Φιλοκτήτης Σοφοκλή

Συγγραφέας
Λάππας Ανδρέας
Εκδόσεις
Bookstars-Free Publishing

"Κανένα δε χάνετ’ αισχρό, μα τα φροντίζουν καλά οι θεοί. Χαίρονται να ξαναφέρνουν απ’ τον Άδη τα πονηρά και τα δόλια, ενώ πάντα γκρεμίζουν τα χρηστά 450 και τα δίκια. Πώς πρέπει αυτά να τα κρίνω, πώς πρέπει να τους δίνω επαίνους, όταν τα θεία υμνώντας άδικους τους θεούς αισθανθώ;", "Φιλοκτήτης", Σοφοκλή, στίχοι 447-453.

Περί Παίδων Αγωγής

Συγγραφέας
Πλούταρχος
Εκδόσεις
Bookstars-Γιωγγαράς

Ο Πλούταρχος γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας περίπου το 45μ.Χ. Καταγόταν από εύπορη αριστοκρατική οικογένεια κάτι που τον βοήθησε ν' ακολουθήσει ανώτερες σπουδές και να εμπλακεί σε αυτοκρατορικούς κύκλους της Ρώμης. Το 67 μ.Χ. μεταβαίνει στην Αθήνα για να φοιτήσει στην Πλατωνική Ακαδημία. Εκεί διατηρεί επαφές με στωικούς και αριστοτελικούς, και διαμορφώνει ένα ιδιότυπο φιλοσοφικό υπόβαθρο. Πίστευε ότι τα ατομικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που καθορίζουν τη μοίρα του ανθρώπου και της κοινωνίας του. Θεωρείται ο μεγάλος βιογράφος της αρχαιότητας. Τα έργα του Πλούταρχου χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές ενότητες: Τα Ηθικά, τους Βίους Παράλληλους και τα Αίτια/Ερωτήματα. Τα Ηθικά είναι τα πρώιμα έργα του και έχουν διδακτικό ύφος. Στα Ηθικά ανήκει και το Περί Παίδων Αγωγής το οποίο αποτέλεσε σχολικό εγχειρίδιο για πολλούς αιώνες και οι οδηγίες-συμβουλές που περιλαμβάνει χαρακτηρίζονται από μια διαχρονικότητα που εκπλήσσει ακόμα και τον σύγχρονο αναγνώστη. Το έργο του Πλούταρχου άσκ...

Γαμικά Παραγγέλματα

Συγγραφέας
Πλούταρχος
Εκδόσεις
Bookstars-Γιωγγαράς

“Ιδιαίτερα στην αρχή οι νεόνυµφοι πρέπει να αποφεύγουν τις µεταξύ τους αντιθέσεις και διαµάχες βλέποντας ότι και τα διάφορα σκεύη που αποτελούνται από πολλά κοµµάτια, εύκολα διασπώνται στην αρχή από ένα τυχαίο γεγονός. Όταν όµως οι αρµοί τους µε το χρόνο δέσουν, µόνο από τη φωτιά και το τσεκούρι διαχωρίζονται, και µάλιστα δύσκολα.”