Εδώ και τώρα

Συγγραφέας
Αθανασοπούλου - Κυπρίου Σπυριδούλα
Εκδόσεις
Αρμός

Τα κείμενα του βιβλίου αξιοποιούν την τέχνη,τη φιλοσοφική και ψυχαναλυτική σκέψη, τις κριτικές και λογοτεχνικές θεωρίες στη διαπραγμάτευση θεολογικών εννοιών και στην κατανόηση της θρησκευτικής πίστης. Σε χριστιανική προοπτική αλλά χωρίς απολογητική διάθεση, όλα τα κείμενα αναδεικνύουν κρίσιμα ερωτήματα.

Το λουλούδι που θεραπεύει

Συγγραφέας
Τσελίκας Δαβίδ
Εκδόσεις
Γρηγόρη

Ένα θεατρικό κείµενο για τη συµφιλίωσή µας µε τον Θεό. Πρόσωπα καθηµερινά, που φθάνουν στο πετραχήλι του ιερέα για να ξεδιπλώσουν µπροστά στα µάτια µας το πρόβληµα της αµετανοησίας των ανθρώπων, σε ένα έργο µε δόσεις χιούµορ και συγκίνησης. Η ψευδαίσθηση "αναµαρτησίας", οι αµέτρητες δικαιολογίες για τον εαυτό µας, η απόδοση ευθυνών στους άλλους, η αδιαφορία µας που πικραίνουµε τον Θεό, µας οδηγούν σε καίρια ερωτήµατα: Ποια καρδιά χρειάζεται για να βλαστήσει η αληθινή μετάνοια; Πώς αντιμετωπίζονται ποιμαντικά τα προβλήματα του σύγχρονου χριστιανού; Ζωντανές απαντήσεις μέσα από μια πρόταση ανανέωσης του χριστιανικού θεάτρου.

Αγάπη και εξουσία. Θεός και άνθρωπος

Συγγραφέας
Μιχαήλ Χριστόδουλος Θ.
Εκδόσεις
Εκδόσεις Παπαζήση

Το βιβλίο "Αγάπη και Εξουσία Θεός και Άνθρωπος" είναι μία σύγχρονη προσέγγιση έμπρακτης εφαρμογής της Χριστιανικής διδασκαλίας στην κοινωνική ζωή, όπως επίσης είναι και μία άλλη ματιά στη χριστιανική Ανθρωπολογία όχι όμως και Θεολογία. Είναι ακόμη ένα ξεπέρασμα των εσφαλμένων αντιλήψεων, που προέκυψαν κυρίως κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων, σχετικά με την αντίθεση επιστήμης και πίστης και μια προσπάθεια να φτάσουμε στη βίωση της "Καινής Κτίσης" όχι μόνο στην ψυχή μας, που είναι το σπουδαιότερο. αλλά και στην οργάνωση της κοινωνίας. Επιπροσθέτως το βιβλίο αυτό είναι μία ταπεινή και ρηξικέλευθη απόπειρα να ανασκευασθούν οι προκαταλήψεις που προέρχονται από την αρχαιότητα και κυρίως από τη ρωμαϊκή εποχή, κατά τις οποίες επικρατούσε η δυσβάσταχτη υποχρέωση της τιμωρητικής εκ μέρους του ανθρώπου απόδοσης του δικαίου (κάθαρση) στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και ο κατασταλτικός κρατικός νομικισμός. Μόνο έτσι, με την βοήθεια του Θεού, θα επιτύχουμε να κάνουμε μία κοινωνία αγά...

Οι τρεις ιεράρχες

Συγγραφέας
Χριστοδούλου Γεώργιος ιερέας
Εκδόσεις
Ελληνοεκδοτική

Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, αλλά το παράδειγμά τους είναι διαχρονικό, πάντα φωτεινό, σαν πυξίδα στη διαδρομή μας. Η προσφορά των Αγίων Τριών Ιεραρχών στην ανθρωπότητα είναι ανεκτίμητης αξίας. Αγάπησαν τον Θεό και τα γράμματα και έγιναν οι Προστάτες της Παιδείας.

Το μυστικό της Ελευσίνας

Συγγραφέας
Κοβάτσης Λεωνίδας Χ.
Εκδόσεις
Δρόμων

Η ψυχή που βακχεύει, είναι μια ποιητική ψυχή. Είναι μια ψυχή, που αφήνει να εισρεύσει μέσα της η πλημμύρα των ζωικών εμπειριών, χωρίς να κατακλυσθεί και να πνιγεί από αυτές. Η βακχεύουσα ποιητική ψυχή, είναι μια ψυχή μαιναδική, που παλεύοντας διαρκώς με αυτή την πλημμύρα, της δίνει μορφή. Ο Βάκχος έχει αφομοιώσει μέσα του τη μαινάδα, πριν προχωρήσει στην ήρεμη δημιουργική ζωή. Και διάγει την ήρεμη ζωή, όχι ενταφιάζοντας, αλλά ενορχηστρώνοντας μέσα του τη μανία. Ο Βάκχος δεν είναι απαθής, ούτε καταλαμβάνεται από το αμόκ της μανίας. Μπορεί και ΚΑΝΕΙ ΜΕ τη μανία, μεταστοιχειώνοντάς τη σε δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα δεν είναι απωθημένη μανία. Είναι μανία οριακή, κάτι σαν "ήπια μέθη" ή "νηφάλιος μέθη".

Η λειτουργικότητα της θρησκείας στον 21ο αιώνα

Συγγραφέας
Γκρέκας Αρίσταρχος
Εκδόσεις
Ostracon Publishing p.c.

Στο σύγχρονο κόσμο είναι εμφανής η αύξηση της θρησκευτικής επιρροής με αμφίσημες εκφράσεις, καθώς η θρησκεία αναγορεύεται σε σημαντικό δυνητικό παράγοντα των παγκόσμιων εξελίξεων. Η λειτουργικότητα της θρησκείας κατανοείται μέσα από σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις. Επίσης για μια σφαιρική κατανόηση χρειάζεται μια συνδυαστική προσέγγιση του ρόλου της θρησκείας, τόσο στη θεωρητική όσο και στη πρακτική βάση, εντός των πλαισίων των τεσσάρων πυλώνων της ασφάλειας, της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού ώστε να κατανοηθεί η δυναμική της. Επιπρόσθετα, η ενεργός προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη πολεμικών συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία τόσο πνευματικά όσο και θεσμικά είναι παρόν στις σύγχρονες προκλήσεις και εξελίξεις. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει μαρτυρία με την διδασκαλία της, το βίωμά της αλλά και με πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, με βάση το πνευματικό της κεφάλαιο που στηρί...

Η Θεοτόκος και το θαύμα της Χριστού γεννήσεως

Συγγραφέας
Δημήτριος Νιάρης Πρωτοπρεσβύτερος
Εκδόσεις
Αρχύτας

"Εν δε τω μηνί τω έκτω, λέει, απεστάλη ο άγγελος Γαβριήλ υπό του Θεού εις πόλιν της Γαλιλαίας, η όνο- μα Ναζαρέτ, προς παρθένον μεμνηστευμένην ανδρί, ω όνομα Ιωσήφ, εξ οίκου Δαυίδ, και το όνομα της παρθένου Μαριάμ" (α' 26- 27). Δηλαδή: Κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της Ελισάβετ απεστάλη από τον Θεό ο αρχάγγελος Γαβριήλ σε μία πόλη της Γαλιλαίας, που λεγόταν Ναζαρέτ, προς μία κόρη αρραβωνιασμένη με άντρα, του οποίου το όνομα ήταν Ιωσήφ. Και η κόρη αυτή καταγόταν από το γένος του Δαβίδ. Και το όνομα της κόρης ήταν Μαριάμ.

Η επίσκεψη στο πατάρι

Συγγραφέας
Γουσίδης Χρήστος Α.
Εκδόσεις
Εν πλω

O μικρός Αναστάσης Κεφαλάς αφήνει την πατρίδα του και φεύγει μετανάστης για την Πόλη. Τα πράγματα δεν έρχονται όμως όπως τα λογαριάζει. Οι δοκιμασίες δεν θα αργήσουν να τον φέρουν στην πιο κρίσιμη στιγμή της μέχρι τότε ζωής του... Ώσπου εκείνο το ξημέρωμα, θα δεχτεί μιαν αναπάντεχη επίσκεψη στο πατάρι, όπου ζει! Μια πραγματική περιπέτεια, απόσπασμα από τη ζωή του μικρού Αναστάση Κεφαλά, πολλά χρόνια πριν γίνει ο μεγάλος Άγιος Νεκτάριος! Μια πρωτότυπη έκδοση με υπέροχη εικογράφηση που θα αγαπήσουν οι μικροί μας φίλοι.

Το τρίτο ταξίδι

Συγγραφέας
Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης Γέροντας
Εκδόσεις
Εν πλω

Ο μικρός Άγγελος ακούει τυχαία για το Άγιο Όρος. Ένας ζήλος τον κυριεύει να πάει κι αυτός εκεί. Ο Πειραιάς του 1915, όμως, όπου ζει και εργάζεται, είναι αρκετά μακριά και τα χρήματα που έχει για εισιτήριο ελάχιστα. Όταν τελικά καταφέρνει να μπει στο καράβι, αμέσως αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πράξης του. Η πάλη μέσα στην καρδιά του έχει ήδη ξεσπάσει. Είτε θα φύγει στα κρυφά για να πετύχει τον σκοπό του, είτε απλώς θα συμβιβαστεί... Ο ίδιος ο Άγιος Πορφύριος αφηγείται μία κρίσιμη περιπέτεια της ζωής του, η οποία με τη σειρά της αποκαλύπτει την ξεκάθαρη θέση του στα διλήμματα, την δύναμη της αποφασιστικότητάς του, αλλά και την διακριτική επέμβαση της Θείας Πρόνοιας όταν κάποιος χρειάζεται... λίγη βοήθεια παραπάνω.

Στον ουρανό, όπως και στη γη

Συγγραφέας
Ράπτης Σπυρίδων
Εκδόσεις
Εν πλω

Θεία Λειτουργία για το Σχολείο μας. Τα φώτα όλα αναμμένα. Ο ιεροψάλτης κατανυκτικά αποδίδει τους ύμνους. Έφθασε η στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν στον ναό. Ησυχία και λίγα λόγια από τις δασκάλες για την τακτοποίηση τους. Ακούστηκε το Ευαγγέλιο. Πραγματοποιήθηκε κι η Μεγάλη Είσοδος. Φθάσαμε στην Αγία αναφορά. Πήρα στα χέρια μου τα τίμια δωρα λέγοντας "Τα Σσ εκ των Σων...". Ο ψάλτης σιγόψελνε: «Σε υμνουμεν... σε ευλογουμεν...". Πρώτη φορά -είκοσι χρόνια ως ιερέας- κοίταξα προς το εκκλησίασμα αυτή τη στιγμή. Είδα τα παιδιά γονατισμένα. Πλάι τους οι δασκάλες. "Κατάπεμψον το Πνεύμα Σου το Άγιον εφ’ ημάς...". Δεν ήθελα να τελειώσει αυτή η στιγμή. Ψέλισα τα λόγια που λέγαμε και στις κατασκηνώσεις: "Θεέ μου, να 'μαστε μαζί, στον Ουρανό όπως και στη γη". Τελείωσε η Λειτουργία. Κατά τη διανομή του αντιδώρου θυμάμαι την φράση που είπα στη διευθύντρια: "Μην φοβάσαι τίποτα!". Ιστορίες εμπνευσμένες από την καθημερινή σχολική ζωή. Ένα ημερολόγιο-λεύκωμα με απλές, βιωματικές σκέψεις και υπέροχ...

Γεννημένοι για τη χαρά

Συγγραφέας
Παύλος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης
Εκδόσεις
Εν πλω

Ο Χριστός είναι η χαρά, το φως το αληθινό, η ευτυχία! Ο Χριστός είναι η ελπίδα μας! Η σχέση με τον Χριστό είναι αγάπη, ενθουσιασμός, λαχτάρα του βίου! Ο Χριστός είναι το παν! Είναι έρωτας αναφαίρετος. Ο έρωτας του Χριστού. Από εκεί πηγάζει η χαρά. Χριστιανός είναι αυτός που ζει τη ζωή του Χριστού και τη ζωή του Χριστού την αποκτά ο άνθρωπος με τη συμμετοχή του στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη θεία Λειτουργία. Πνευματική ζωή δεν σημαίνει καλή συμπεριφορά, αλλά παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του ανθρώπου. Η βίωση της αλήθειας της Ορθοδοξίας θα μας μάθαινε να βλέπουμε τον Θεό στο πρόσωπο των αδελφών μας, να σεβόμαστε τον κόσμο σαν δώρο του Θεού, να στραφούμε από την επιφάνεια στο βάθος της ύπαρξής μας, θα μας οδηγούσε στην ανεύρεση ενός νέου, κοινοτικού και αγαπητικού τρόπου ζωής. Αυτή θα ήταν η μόνη αληθινή επανάσταση που θα μπορούσε να αλλάξει τη μορφή και τη ζωή του τόπου μας και του κόσμου όλου. Η μόνη διέξοδος στον σημερινό αδιέξοδο κόσμο.

Το ιερόν

Συγγραφέας
Otto Rudolf
Εκδόσεις
Αρμός

Τί είναι το Ιερόν και ποια σημασία του; Ο Ρούντολφ Όττο πρεσβεύει πώς η ορθολογική πλευρά τής διανόησης και η μη ορθολογική πλευρά της ψυχής συνιστούν την θεότητα. Το ανορθολογικό στοιχείο πρωταγωνιστεί στο βίωμα του ιερού και δεν συγκρούεται με το ορθολογικό. Η θρησκεία προκαλεί την ένωση των αντιθέτων, συνεπώς μπορούμε να πούμε πώς η θρησκεία είναι αρμονία. Το απόλυτο βιώνεται αλλά δεν ορίζεται.

Τα μυρίπνοα άνθη του παραδείσου

Συγγραφέας
Δημήτριος Νιάρης Πρωτοπρεσβύτερος
Εκδόσεις
Αρχύτας

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επιχειρεί να αναδείξει την τεράστια προσφορά των αγίων για την πνευματική οικοδομή των ενοριτών της Αγίας Αναστασίας και όλων των πιστών. Πρέπει να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή που τους αναλογεί και να προβληθούν ως ζωντανά και φωτεινά παραδείγματα για μίμηση σε όλους. Η ορθοδοξία θα αποδειχθεί πολύτιμη όχι μόνο για το χθες αλλά και το σήμερα και το αύριο ξεκινώντας από το εφήμερο φτάνουμε στο αιώνιο. Από το ορατό στο αόρατο, από το σχετικό στο απόλυτο από τις εμπειρίες της ζωής στα βιώματα της χάριτος.

Ακτίνες από το φως του Ευαγγελίου

Συγγραφέας
Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας
Εκδόσεις
Εν πλω

"Ένας ιδιαίτερος φωτισμός διαχέεται σε κάθε εποχή του έτους. Την άνοιξη το ηλιακό φως απλώνεται συνεχώς λαμπρότερο και το καλοκαίρι φθάνει στην κορύφωσή του. Το φθινόπωρο η ηλιοφάνεια λιγοστεύει και στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να δυναμώνει. Εκείνο που παραμένει αδαπάνητο και ανέσπερο σε όλες τις εποχές είναι το πνευματικό φως του Ηλίου της Δικαιοσύνης. Απαραίτητο στην πνευματική πορεία του κάθε χριστιανού.". (από τον Πρόλογο του βιβλίου) Tα κηρύγματα του παρόντος τόμου στην πλειοψηφία τους δημοσιεύθηκαν το 1978 στο φυλλάδιο της Κυριακής "Φωνή Κυρίου", όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ήταν Επίσκοπος Ανδρούσης και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα σχόλια για τη Μεγάλη Εβδομάδα είχαν γραφεί για ραδιοφωνικές εκπομπές στην ΕΡΤ. Και τα δύο απευθύνονταν σε δεκάδες χιλιάδες ποικίλους αποδέκτες. Η ποικιλία των ακροατών σε διάφορες πόλεις και χωριά εξηγεί την εναλλαγή του ύφους. Κατά κανόνα, για κά...

The Second Coming of Christ

Συγγραφέας
Αργυρόπουλος Νίκος Α.
Εκδόσεις
Ίαμβος

The "SECOND COMING OF CHRIST" brings the Ideal Republic of Christianity and God's Lost Paradise to earth! Christ's Second Coming brings the spiritual realization of his ideas to life, while he will be alive in the Heavens of immortality. It is an undeniable fact, as testified by the revelation of God, by the confirmation of the Apostles and by the experiences of the saints. According to the Gospel and Christian tradition it will be sudden and perceptible to everyone, without any misunderstanding or questioning. Then the King of the world will rise from the throne of His glory and come to judge all the inhabitants of the earth, with eternal happiness the worthy and punishing the sinners with eternal hell! This Ideal Republic of God, Christ, and the Holy Spirit brings world peace and destruction of weapons, uniting the doctrines of Christianity, and gathering all people and religions.

Στάρετς Ζηνόβιος, Στη χαρά και στη λύπη δόξα τω Θεώ

Συγγραφέας
Chesnokov Zinoviy
Εκδόσεις
Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)

Ο στάρετς Ζηνόβιος είναι μία μεγάλη πνευματική μορφή του 20ου αιώνα που απο το 2010 συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγίους της σκήτης του Γκλινσκ. Η σκήτη ή έρημος του Γκλινσκ υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα του 20ου αιώνα ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Ο στάρετς Ζηνόβιος παρά το γεγονός ότι ήταν ολιγογράμματος και ρώσος στην καταγωγή εκλέχθηκε από την εκκλησία της Γεωργίας μητροπολίτης και διακόνησε τον λαό της πολύπαθης αυτής χώρας με μεγάλη αυταπάρνηση. Ο συγγραφέας του βιβλίου Ζηνόβιος Τσεσνοκώφ εμπνεύστηκε την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον στάρετς Ζηνόβιο από τον πατέρα του πρωτοπρεσβυτερο Αλέξανδρο Τσεσνοκόφ, ο οποίος έζησε κοντά του. Με ιδιαίτερη επιμέλεια και συστηματική έρευνα συγκέντρωσε και μας παραδίδει μαρτυρίες από όσους γνώρισαν τον στάρετς Ζηνόβιο. Για το έργο του τιμήθηκε το 2015 με το πανρωσικό βιβλιο ορθόδοξης γραμματείας. Ο στάρετς Ζηνόβιος (μητροπολίτης Σεραφείμ) έζησε πολύπαθη ζωή σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τις εκκλησίες της Σοβιε...

Ο Άγιος Λουκάς, ο ιατρός και ποιμένας

Συγγραφέας
Μουρίκη Κατερίνα
Εκδόσεις
Σταμούλη Α.Ε.

Η ζωή και το έργο του αγίου Λουκά μοιάζουν με παραμύθι. Από τη μια τα παιδικά του χρόνια, η εφηβεία του, οι σπουδές και τα όνειρά του. Από την άλλη οι δυσκολίες, τα εμπόδια και οι δοκιμασίες, που, αντί να τον αποθαρρύνουν, τον χαλύβδωναν. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, δεκάδες κινήματα, επαναστάσεις, εξορίες και απώλειες αγαπημένων προσώπων δεν καταφέρνουν να σταματήσουν τον αγώνα του μέχρι να εκπληρώσει τον προορισμό του ως άνθρωπος, ως γιατρός, ως ιεράρχης. Μια ζωή τόσο παραμυθένια, αλλά και τόσο αληθινή, θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους και θα οδηγήσει με το φως της και τις ψυχές μας.