Περιγραφή

Μετά την πολύτιμη ιστορική μαρτυρία στο βιβλίο "Η συμμετοχή μου στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση", ο Κώστας Πεντεδέκας συνεχίζει το ηρωικό και συνάμα μαρτυρικό οδοιπορικό στις ένδοξες λεωφόρους του λαϊκού ξεσηκωμού. Αυτή τη φορά με ένα οδοιπορικό στην τρίχρονη συγκλονιστική εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με επίκεντρο τη Ρούμελη.
Στις σελίδες του βιβλίου ξαναζωντανεύει αυθεντικά ο τιτάνιος αγώνας ενός αδάμαστου λαού ενάντια στους Εγγλέζους και Αμερικάνους δυνάστες και στα ντόπια στηρίγματά τους, την αστική τάξη, τους δοσίλογους και τους ταγματασφαλίτες, για να γίνει επιτέλους αφέντης στον τόπο του.
Η ένταξη στο ΔΣΕ, οι πρώτες συγκρούσεις, η συγκρότηση του Αρχηγείου Ρούμελης, οι κρίσιμες μάχες στο Πυργούλι Αγράφων, στην Αμφιλοχία, στο Χώρο, η περιβόητη επιχείρηση της Καρδίτσας, η κατάληψη του Καρπενησίου, η υποχώρηση, η μάχη της επιβίωσης, η σύλληψη. Όλοι οι μεγάλοι σταθμοί και οι στρατιωτικές συγκρούσεις μιας θρυλικής, αλλά άνισης αναμέτρησης.
Ξεχωριστή θέση έχουν οι αναφορές στον αψεγάδιαστο Διοικητή της ΙΙης Μεραρχίας, το θρυλικό καπετάν - Διαμαντή, με τον οποίο για ένα μεγάλο διάστημα ο συγγραφέας ακολούθησε παράλληλες πορείες στο βουνό.
Ένα βιβλίο - συμβολή στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, με την άμεση και αδιάψευστη μαρτυρία να καταρρίπτει εκκωφαντικά την αθλιότητα των επίσημων αρχείων του Γενικού Επιτελείου Στρατού και κάθε άλλη προσπάθεια στρέβλωσης της.

Σχόλια


Δείτε κι αυτά