Περιγραφή

Το βιβλίο Στα Μυστικά του Βάλτου όχι απλώς επανεκδίδεται, μα και απαραμένει διαχρονικά ευπώλητο, τόσο μάλιστα που δεν έχει περάσει χρονιά, τις τελευταίες δεκαετίες, που να μη βγει μια καινούργια έκδοσή του, συχνότατα και δυο! Θεωρείται πια κλασικό. Γονείς, αλλά και παππούδες, θείες ή άλλοι συγγενείς το αγοράζουν για τους καινούργιος μικρούς του αναγνώστες, είτε επηρεασμένεοι από τη φήμη του, είτε επειδή οι ίδιοι το διάβασαν μικροί, και το θυμούνται με νοσταλγία [...]
Γράφω το κείμενο αυτό ως συγγραφέας που μιλά για το βιβλίο ενός άλλου όμως και -ίσως κυριότερα- ως αναγνώστης του. Έτσι, αν παραθέτω κάποια στοιχεία της προσωπικής μου σχέσης με τα Μυστικά, δεν το κάνω για να μιλήσω για 'μένα, αλλά για να οδηγηθώ σεμ κάποιες ερμηνείες και, κυρίως, για να αναζητήσω πως μπορεί να διαβαστεί στην εποχή μαςς, πώς επηρεάζουν μ'άλλα λόγια την ανάγνωση του τα εκατόν τόσα χρόνια που μας χωρίζουν από τα γεγονότα που περιγράφει και τα εβδομήντα και βάλε από τη συγγραφή του. Στο διάλογο αυτό με το βιβλίο με σπρώχνει μονάχα η αγάπη για τα Μυστικά του Βάλτου, και η ευγνωμοσύνη στη συγγραφέα του για τα όσα μου έδωσε στα παιδικά μου χρόνια -όχι μόνο με αυτό, μα και με τ'άλλα βιβλία της- καθώς επίσης και από θαυμασμό για την απείθαρχη, ισιότυπη κι αγέρωχη μορφή της, όπως την γνώρισα κυρίως από τα προσωπικά της γραπτά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ
(Αποσπάσματα από το επίμετρο βιβλίο)
Το μυθιστόρημα "Στα μυστικά του βάλτου" (1937), το τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε η Δέλτα όσο ζούσε, είναι αναμφίβολα το εθνικό μας έργο για τον Μακεδονικό Αγώνα. Για το γράψιμό του η συγγραφέας άρχισε να συγκεντρώνει υλικό και να μελετάει από το 1915.
Η παρούσα νέα, συμπληρωμένη έκδοση περιλαμβάνει επίμετρο του συγγραφέας Απόστολου Δοξιάδη και χρονολόγιο του Αλ. Π. Ζάννα (επιμελητή του έργου της Π.Σ. Δέλτα), το οποίο μνημονεύει τα σημαντικά γεγονότα της ζωής της Πηνελόπης Δέλτα, καθώς και γεγονότα της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχόλια


Δείτε κι αυτά