Περιγραφή

Συχνά στα κατά τόπους "ανταμώματα" παλαιών συμμαθητών κάποιοι αφηγούνταν σχολικές ιστορίες -ευτράπελες κατά κανόνα-, όμως πρώτη φορά στην περίπτωση των Σχολικών Ιστοριών από το Αιγάλεω του '60 αυτό έγινε οργανωμένα, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2017, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω "Ιερά Οδός".

Δεν θα 'ταν, λοιπόν, υπερβολή να πούμε πως η εκδήλωση αυτή διεκδικεί την πανελλήνια "πρωτιά", αν μη και την παγκόσμια (γιατί δεν ξέρουμε, ούτε μπορούμε να ξέρουμε, τι γίνεται σε άλλες χώρες και σε άλλες ηπείρους).

Πάντως, σε ό, τι αφορά την δικιά μας περίπτωση, πέντε κεντρικοί αφηγητές ανέλαβαν το έργο της ξενάγησης στον χώρο της γυμνασιακής / εφηβικής μνήμης, και οι αφηγήσεις τους διανθίστηκαν από εννέα αυθόρμητες παρεμβάσεις παρευρισκομένων συμμαθητών.

Φαινομενικά, οι "Σχολικές ιστορίες από το Αιγάλεω του '60" ανακαλούν μνήμες από γραφικά ή "σημαδιακά" πρόσωπα και ευτράπελες ή τραυματικές καταστάσεις ιδωμένες όμως υπό μια άλλη προοπτική, ανασταίνουν έναν ολόκληρο κόσμο και μια ατμόσφαιρα (αυτήν της ελληνικής μετεμφυλιοπολεμικής κοινωνίας), που είναι αμφίβολο αν μπορούσαν να την αναβιώσουν με τόση και τέτοια ενάργεια οι πιο περισπούδαστες ιστορικές μελέτες.

Επί πλέον, οι "Σχολικές ιστορίες από το Αιγάλεω του '60" διαθέτουν και αυτό το πλεονέκτημα, που κατά κανόνα δεν χαρακτηρίζει τις στεγνές "επιστημονικές" διατριβές: Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, βαρετές.


Αφηγητές:
Νίκος Γεωργακόπουλος
Χρίστος Δάλκος
Γιώργος Δημήτρουλας
Κώστας Κανελλόπουλος
Νότης Κατσέλης

Κώστας Ανωμερίτης
Γιώργος Γονιδάκης
Κωνσταντίνος Δάλκος
Βαγγέλης Κοροβέστης
Γιάννης Κριτσαντώνης
Αντώνης Παργανάς
Κυριάκος Ραουζαίος
Δημήτρης Σαριώτης
Παντελής Τζανουδάκης

Σχόλια


Δείτε κι αυτά