Περιγραφή

Με το "Δωμάτιο φίλων" (2010) ο Έλληνας αναγνώστης έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη δημιουργία της γαλλόφωνης συγγραφέως Ντομινίκ Ρομπέρ από την επαρχία Κεμπέκ του Καναδά. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημά της για το οποίο απέσπασε στον Καναδά το βραβείο Prix litteraire Jacques-Poirier - Outaouais (2012). Έχει δημοσιεύσει ως επί τω πλείστον ποίηση αλλά και διηγήματα, ενώ η πρώτη της δημοσίευση (ποίηση) έγινε το 1986.

Η συγγραφέας μάς "υποδέχεται" μέσα στον προσωπικό της "χώρο", στο "Δωμάτιο φίλων", όπου οι χαρακτήρες εκθέτουν πολύ προσωπικές στιγμές τους.

Επίκεντρο του μυθιστορήματος αποτελεί το μπαρ Νάιτ, εκεί από όπου περνούν αλλά και όπου συναντιούνται οι χαρακτήρες: η φωτογράφος Ζουλιέτ, η Ιζά και ο εραστής της Φρανσίς, η φοιτήτρια Φαννύ, η πόρνη Μινχ, ο μεταφραστής Ντανιέλ, η συγγραφέας Κατρίν που μιλάει για φιλοσοφία με τις γάτες έχοντας χάσει την έμπνευσή της.

Πρόκειται για μια γραφή νεορεαλιστική. Η δε τεχνική στο "Δωμάτιο φίλων" αντικατοπτρίζει το διάλογο μεταξύ λογοτεχνίας και φωτογραφίας. Ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών μορφών τέχνης έγινε ήδη εμφανής στην ποιητική συλλογή Lecons d’exterieur (2009) της Ντομινίκ Ρομπέρ.
Το "Δωμάτιο φίλων" είναι εμπνευσμένο από την τέχνη της φωτογραφίας, ενώ το κείμενο αποτελεί ένα είδος έκθεσης ή άλμπουμ φωτογραφίας.

Σχόλια