Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό είναι μια κατάθεση ψυχής, ο συγγραφέας το θέλει να είναι "Οι αγάπες της ζωής μου". Είναι μια σημαντική αναφορά της Επτανησιακής ιστορίας μέσα από γεγονότα της ιστορίας του χωρίου Σπαρτιά της Κεφαλονιάς από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Στο εισαγωγικό μέρος γίνεται σημαντική παρουσίαση της Κεφαλονιάς, της ιστορίας της και της ομορφιάς του τόπου. Στο βιβλίο, με καταγωγή από το χωριό Σπαρτιά, παρουσιάζονται: Ήρωες, επαναστάτες, κουρσάροι, πειρατές, ναυτικοί, καπετάνιοι, Φιλικοί, διανοούμενοι, πολιτικοί, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές.
Πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιστήμη, όπως οι μεγάλοι γιατροί Φωτεινός Πανάς και Μαρίνος Βαλλιάνος, οι μεγάλοι αγωνιστές όπως Ευαγγέλης Πανάς στην επανάσταση του 1821, ο μέγας Ριζοσπάστης διανοούμενος επαναστάτης Παναγής Πανάς που θέλησε να υλοποιήσει το όραμα του Ρήγα, ο γνωστός πολιτικός Γεράσιμος Αρσένης, αλλά και άλλοι άγνωστοι αγωνιστές του πολέμου και της εργασίας.
Σημαντικό κεφαλαίο οι αναμνήσεις του συγγραφέα, για τη ζωή στο χωριό και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του στον μακαριστό επίσκοπο Γεράσιμο Φωκά.
Το βιβλίο,στο δεύτερο μέρος του, αναφέρεται στα "Πνευματικά Επτάνησα", όπου παρουσιάζεται η συμβολή των Επτανήσιων διανοούμενων στην πνευματική ανάσταση του Γένους από την Ενετοκρατία μέχρι την Ένωση, αλλά και οι αγώνες των Ριζοσπαστων για την Ένωση με την Ελλάδα. Λόγιοι και διαφωτιστές όπως ο Κεφαλλονίτης Βικέντιος Δαμωδός, οι Κερκυραίοι Ευγένιος Βούλγαρης και Νικηφόρος Θεοτόκης, συγγραφείς όπως οι Ζαμπέλιοι, ο Τερτσέτης και ο Πολυλάς, ποιητές και λογοτέχνες όπως ο Μαρτελάος, ο Κάλβος, ο Σολωμός, ο Μάτεσης και ο Βαλαωρίτης, πολιτικοί όπως ο Καποδίστριας, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ελληνικής πνευματικής ζωής. Έτσι γεννήθηκε και το θαύμα του επτανησιακού και προπαντός του κεφαλλονίτικου ριζοσπαστισμού. Υπάρχει ιδιαίτερη άγνωστη παρουσίαση στηδύσκολη κατάσταση του επικράτησε στα Επτάνησα μετά την Ένωση με την Ελλάδα, όπου και αναφέρονται σημαντικά ζητήματα που επέδρασσαν στη ζωή των Επτανησίων, όπως η επιβολή διοδίων στα νησιά, η φοβερή αύξηση φορολογίας, ο παραγκωνισμός των πρωταγωνιστών της Ενώσεως και η τύχη τους.

Σχόλια


Δείτε κι αυτά