Περιγραφή

Εισαγωγή, Μετάφραση, Σχόλια: Μάνος Κ., Ταμβάκης Κ., Σιδέρης Ζήσιμος
Εκδοση:1939
Σελίδες:341
καλή κατάσταση.
Βιβλίο τσέπης.

Περιγραφή:
Η Αντιγόνη είναι μια από τις καλύτερες τραγωδίες του Σοφοκλή. Διδάχτηκε το 441 και έκανε μεγάλη εντύπωση στο αθηναϊκό κοινό με τη σύμμετρη πλοκή και τα υπέροχα χορικά της. Η Αντιγόνη πάντα θα συγκλονίζει, γιατί θίγει μερικά "αιώνια προβλήματα". Από τη μια μεριά ταγουδάει με τη μεγαλύτερη λυρική έξαρση τον έρωτα, κι απ' την άλλη βάζει το ερώτημα αν πρέπει οι άγραφοι νόμοι που θεμελιώνουν την ηθική υπόσταση μιας κοινωνίας να έχουν μεγαλύτερο κύρος απ' τους γραπτούς νόμους της Πολιτείας.
Στην Ηλέκτρα, στα αισθήματα που πλημμυρούν την ψυχή της, στα πάθη που την τυρρανούν, στις διαψευδόμενες ελπίδες που βυθίζουν στο πένθος την ύπαρξη της, στην ασίγαστη δίψα που ακατάπαυστα την καίει όταν διεκδικεί τα δικαιώματα της γενιάς της, τα συμφέροντα του σπιτιού της, την εκδίκηση των φονιάδων του πατέρα της, στους ορμητικούς ξεσηκωμούς της, όπου πάντα ζωντανό ενεργεί το φιλότιμο της γενιάς, διαβάζουμε την ίδια την ψυχή ενός λαού που άφησε για πάντα βαθειά χαραγμένα τα ίχνη του περάσματος του αλλά και πλήθος τα ζωντανά του λείψανα ανάμεσά μας.
Στον Αίαντα ο Σοφοκλής πήρε από την πλούσια παράδοση που εξυμνούσε και χαρακτήριζε τον ήρωα αυτόν, το υλικό που του χρειαζόταν για να φτιάξει μια από τις καλύτερες του τραγωδίες.

Σχόλια