Περιγραφή

Σήμερα οι χώρες παντού αντιμετωπίζουν μια οικονομική κρίση, που επιταχύνθηκε από την πιστωτική κατάρρευση του 2007-2008. Έτσι, δημόσιες υπηρεσίες καταργούνται και κρατικές περιουσίες πωλούνται σε μια μάταιη προσπάθεια να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς που δεν μπορούν πια να είναι ισορροπημένοι, διότι η προσφορά χρήματος (money supply) έχει συρρικνωθεί.

Οι κυβερνήσεις συνήθως παίρνουν την ευθύνη για τις υπερβολικές δαπάνες, αλλά οι κυβερνήσεις δεν ξεκίνησαν την κρίση. Η κατάρρευση ήταν στο τραπεζικό σύστημα και στην πίστωση που δημιούργησαν καθώς και στη διατήρησή της.

Σε αντίθεση με δημοφιλή πεποίθηση, τα περισσότερα από τα χρήματά μας σήμερα δεν δημιουργούνται από τις κυβερνήσεις. Δημιουργούνται από ιδιωτικές τράπεζες ως δάνεια. Το ιδιωτικό σύστημα δημιουργίας χρήματος έχει αυξηθεί στο πέρασμα των χρόνων και ως συνέπεια έχει έρθει να εξουσιάσει τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σύστημα, όμως, περιέχει τους σπόρους της δικής του καταστροφής, ενώ η πηγή της δύναμής του είναι επίσης μια ανιδιοτέλεια του αρχικού του σχεδιασμού. Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες αποδίδουν "τραπεζική πίστωση" που πρέπει να επιστραφεί με τόκο, ενώ παράλληλα επιδιώκουν συνεχώς την επιστροφή περισσότερων χρημάτων από όσα δημιουργήθηκαν αρχικά, ως δάνεια. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να πάρουμε επιπλέον χρήματα από το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα είναι να πάρουμε ακόμη περισσότερα δάνεια, με επιβαρυμένο επιτόκιο.

Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να βοηθήσει στην κατανόηση βασικών στοιχείων της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής επιστήμης σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Σημαντικός στόχος του βιβλίου είναι ο αναγνώστης να κατανοήσει τα βασικά χαρακτηριστικά και προϊόντα του διεθνούς χρηματοοικονομικού και τραπεζικού συστήματος, να οξύνει τη σκέψη του καθώς και να αποκτήσει μια ευρύτερη αντίληψη των οικονομικών γεγονότων που διαδραματίζονται τη χρονική αυτή περίοδο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Σχόλια

Login για να προσθέστε το σχόλιο σας
  • κώστας μήχος

    Πάρα πολύ καλό βιβλίο και κατανοητό, ιδιαίτερα χρήσιμο για τις χρηματοοικονομικές αγορές.


Δείτε κι αυτά