Περιγραφή

Ο ερχομός του 21ου αιώνα έφερε καινά δαιμόνια σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Ιλιγγιώδεις οι ρυθμοί. Όλα και όλοι τρέχουν, τρέχουν να προλάβουν. Ποιον; Τι; Γιατί;
Στο "Η Έλλη και οι άλλοι" η συγγραφέας, ανάμεσα σε ιστορίες και παραμυθίες, εξυφαίνει τη ζωή μιας γυναίκας που μεγάλωσε μέσα σε αντιφατικές και συγκρουόμενες οικογένειες.
Το σκηνικό: Η Ελλάδα του Εικοστού Αιώνα.
Οι ήρωες: όσοι επέζησαν των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, αστοί, αγρότες, εργολάβοι, επιστήμονες, εργάτες, αντιστασιακοί και δοσίλογοι.
Το κίνητρο, και το περιεχόμενο: οι διηγήσεις γερόντων, συγγενών και φίλων, φωτογραφίες και ημερολόγια, μνήμες χαράς και λύπης, σε μια κυκλική εξιστόρηση. Η αποτύπωση όλων όσων μπορούν να σηματοδοτήσουν οι μνήμες και οι αναμνήσεις του κάθε ενός.
Το βιβλίο αυτό είναι ένας καθρέφτης της ιδιόμορφης αστικοποίησης του ελληνικού πληθυσμού στον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας του περασμένου αιώνα, και προάγγελος της νέας κατάστασης πραγμάτων στη χώρα. Είναι μια παρακαταθήκη για όλα όσα αξίζει να μην ξεχαστούν, ελπίζοντας να μην σβηστεί, να μην χαθεί αυτή εποχή από τη μνήμη των νέων ανθρώπων.

Σχόλια


Δείτε κι αυτά