Περιγραφή

Η ιστορία άρχισε ένα βράδυ του 194.., όταν ένα συμμαχικό μεταγωγικό αεροπλάνο κατέπεσε κάπου στις πλαγιές του Πηλίου, την ώρα που η βρετανική ΡΑΦ βομβάρδιζε τις γερμανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Βόλου. Από κείνη τη στιγμή η Μοίρα κλήθηκε να συντονίσει τα επί μέρους περιστατικά του μύθου. Δεν έπρεπε να λαθέψει στο παραμικρό. Πρόσωπα, πράξεις, τόποι, χρόνοι, ακόμη και τα δευτερόλεπτα είχαν τη σημασία τους κι οποιαδήποτε καθυστέρηση ήταν ικανή να προκαλέσει την ανατροπή της προδιαγεγραμμένης έκβασης. Η Ελίνα και η Άννα, οι πρωταγωνίστριες του μυθιστορήματος, βέβαια, δεν είχαν ακόμη γεννηθεί, όμως η Μοίρα διέθετε μεγάλη υπομονή και θα τις καρτερούσε.
Οι δυο γυναίκες θα γνωρισθούν κάτω από περίεργες συνθήκες, το καλοκαίρι του 197.., στη νήσο Σ.., και η Μοίρα θα οδηγήσει τα βήματά τους εκεί όπου ο θάνατος καραδοκεί. Στο σημείο που πριν τριανταπέντε χρόνια συνέβη ένα βίαιο πολεμικό γεγονός. Η Ελίνα μόλις είχε δεχθεί ένα διπλό ερωτικό σοκ και είχε αρχίσει η ψυχολογική της κατάρρευση, όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο η Άννα. Η μυστηριώδης γυναίκα θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Όμως ποια είναι η Άννα και γιατί προσφέρθηκε να τη συνδράμει; Και γιατί από την επομένη ο φίλος της αναχώρησε απ’ το νησί και δεν επέστρεψε μέχρι το τέλος των διακοπών; Τι ακριβώς συνέβη εκείνο το καλοκαίρι στην όμορφη Ελίνα; Η ίδια κατάλαβε την αλήθεια με καθυστέρηση δυόμιση δεκαετιών και εντελώς τυχαία! Το λυπηρό είναι πως οδηγήθηκε ανύποπτη και απροετοίμαστη στην τελευταία σκηνή του έργου.
Το μυθιστόρημα συγκεντρώνει χαρακτηριστικά υποφώσκοντος μυστηρίου, ερωτικής περιπέτειας και τραγικής ειρωνείας. Μέσα δε από τα γεγονότα και τα επεισόδια καταδεικνύεται πως η γυναίκα είναι δέσμια των οικογενειακών, κοινωνικών, δογματικών ηθικών φραγμών, που έχουν στηθεί γύρω της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χαρεί μια φυσιολογική ερωτική ζωή και να αρκείται στη συμβατική της έκφανση.

Σχόλια


Δείτε κι αυτά