Περιγραφή

Η Ελλάδα έχει δύο Νόμπελ, και έναν ποιητή, τον Καβάφη, που πάει να απωθήσει στο περιθώριο τον Πάουντ, τον Έλιοτ, τον Περς, τον Ουγκαρέτι ακόμη και τον Ρίλκε για να αναφερθώ στους μεγάλους ποιητές των μεγάλων γλωσσών.

Κώστας Γεωργουσόπουλος

Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς, να βουτήξει την πένα του στο μελανοδοχείο της έρευνας, για τον Κ. Π. Καβάφη, το μόνο που θα κατορθώσει είναι να μεγεθύνει την άγνοιά του, γι' αυτή την σπουδαία προσωπικότητα που έζησε σε μια εποχή, κατά την οποία οι ποιητικές σχολές, με τα βέλη στη φαρέτρα σημάδευαν η μία την άλλη.

Μέσα από φαντασιακούς διαλόγους και αλεξανδρινά ενσσταντανέ, προσπάθησα να θεατροποιήσω την αποτυπωθείσα επί χάρτου συνομιλία μου με το πνεύμα του ποιητή. Κλειδώθηκα μαζί του ενός των τειχών, αλλά και μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του με το ημίφως της λάμπας και τα κλειστά παντζούρια. Τότε διαπίστωσα πως ο δημιουργός που επέβαλε στην αιωνιότητα το όνομά του, ό,τι είχε να πει... το είπε με τα χειρόγραφα της ποίησής του. Μιας ποίησης, που η Ζωή με το Θάνατο, απλώς, υποκλίθηκαν μπροστά της!...

Γρ. Χαλιακόπουλος

Σχόλια


Δείτε κι αυτά