Περιγραφή

Τι πραγματικά σκεφτόμαστε όταν ακούμε τη λέξη Επιστήμη; Για τους περισσότερους, η επιστημονική έρευνα είναι μια σειρά από λογικούς θριάμβους, συστηματική έρευνα και αυστηρά καθορισμένα μονοπάτια. Η πραγματικότητα ωστόσο δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετική.
Από τους μαθηματικούς της αρχαιότητας μέχρι τους αλχημιστές της Αναγέννησης και από τους βικτωριανούς φυσικούς μέχρι τους πρώτους υποστηρικτές της κβαντικής μηχανικής, η επιστημονική έρευνα βασίστηκε, όπως κάθε άλμα στην ανθρώπινη εξέλιξη, στο όραμα και τη διαίσθηση.
Για κάθε αυστηρά δομημένο τύπο και κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, προηγήθηκε μια επαναστατική ιδέα η οποία επαναπροσδιόριζε τα όρια της ανθρώπινης σκέψης. Πάνω απ' όλα όμως, πίσω από κάθε τέτοιο βήμα βρίσκεται η ανάγκη της αναζήτησης. Κάθε επιστήμονας είναι πάνω απ' όλα αναζητητής: επιχειρεί να εξηγήσει το σύμπαν και να προσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας του όπως ένας φιλόσοφος ή ένας πνευματικός ασκητής.
Μπορεί το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας να μοιάζει προϊόν τετράγωνης λογικής, ωστόσο η πορεία που πραγματικά ακολουθήθηκε μοιάζει περισσότερο με ένα λαβύρινθο ο οποίος απλώνεται σε άπειρες διαστάσεις. Όταν προσπαθεί κανείς να αποκρυπτογραφήσει τα μυστήρια του σύμπαντος, πρέπει να είναι έτοιμος να αναζητήσει απαντήσεις στα πιο αναπάντεχα σημεία. Μερικές από αυτές τις αναζητήσεις συλλέξαμε σε αυτή την ειδική έκδοση, η οποία αποκαλύπτει τις πιο άγνωστες πτυχές της επιστημονικής έρευνας. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα ταξίδι στους άγνωστους τόπους της ανθρώπινης διανόησης...

Σχόλια