Περιγραφή

Είναι πάγια τακτική κάθε βάναυσου ανθρώπου από την αυγή του χρόνου να σκοτώνει την καλοσύνη στο όνομα της αρετής. Αρνηθείτε το. Η αγάπη είναι πάντα η σωστή επιλογή.


Σε ένα Καθολικό σχολείο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1960 ένας χαρισματικός ιερέας, ο Πατέρας Φλιν, προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τις αυστηρές δομές του σχολείου, τις οποίες υπερασπίζεται σθεναρά η αυστηρή διευθύντρια του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Αδελφή Αλοΰσιους Μπωβιέ. Όταν εκείνη θα διαπιστώσει ότι ο ιερέας δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε έναν απομονωμένο από τους συμμαθητές του μαθητή, θα επιδιώξει να τον εκδιώξει από το σχολείο. Χωρίς να διαθέτει ισχυρές αποδείξεις και στηριγμένη μόνο στις δικές της βεβαιότητες, θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση του ιερέα, το μέλλον του αφροαμερικανού μαθητή, αλλά και τη συνοχή της κοινωνίας του σχολείου.

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό έργο του Τζον Πάτρικ Σάνλει "Αμφιβολία", που ανέβηκε με μεγάλη εμπορική επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ το 2005 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2008 (με τη Μέριλ Στριπ και τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα), δεν πραγματεύεται μόνο τη σύγκρουση ανάμεσα στον προοδευτικό ιερέα και την αυστηρή Αδελφή· διερευνά τη βασιμότητα των βεβαιοτήτων μας στον σύγχρονο κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας: "Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μες στην αβεβαιότητα, την ακέραιη και ολοκληρωτική ασάφεια. Δεν υπάρχει η τελευταία λέξη. Υπάρχει η σιωπή κάτω από τον βόμβο της εποχής μας".

Σχόλια