Περιγραφή

- "Δεκαπέντε ημέρες γάμου είναι αρκετές σε έναν άνθρωπο μετρίας αντιλήψεως για να καταλάβει πως διέπραξε μια ασυγχώρητη αδικία στον εαυτό του."
(Ν. Τσιφόρος)

Ανήκουμε σε ένα έθνος που περιλαμβάνει χαρακτήρες με τις πιο αντιφατικές ιδιότητες: Ανιδιοτελής, συμφεροντολόγους, ειλικρινείς, ψεύτες, ηρωικές ψυχές, μα και προδότες του μεγέθους ενός Εφιάλτη, νοικοκυραίους αλλά και τυχοδιώκτες, κλπ, κλπ. Ένα όμως ρεκόρ που δύσκολα το βρίσκεις σε άλλο λαό, είναι να τιμωρείς τους ευεργέτες του, με τον πιο αχάριστο τρόπο (βλ. Μιλτιάδη, Σωκράτη, Θεμιστοκλή, Κολοκοτρώνη, Καποδίστρια, κλπ, κλπ). Και ένα πλήθος ανθρώπων πολύ δευτέρας και τρίτης ποιότητας, που δυστυχώς όσο πάνε και πληθαίνουν. Γι' αυτό και τελειώνω το κεφάλαιο αυτό, με σχόλιο-ευχή του Ν. Τσιφόρου:
"Κάποτε, ίσος ποτέ, το πνεύμα του ανθρώπου θα πετάξει ψηλά. Και άμα φτάσει σε ικανό ύψος, θα ατενίσει όλους αυτούς τους κατώτερους, τους σνομπ, τους υποταγμένους στην μετριότητά τους, τους φανατικούς, τους..., τους..., και θα τους κατουρήσει...!!"

Δύσκολες στιγμές κάθε άνθρωπος στο διάβα της ζωής του, αντιμετωπίζει. Στην προσπάθειά του να τα βγάλει πέρα έχει τον Θεό και τον εαυτό του. Και η ζωή μας είναι δυστυχώς μια διαρκής μάχη... δεν προφταίνεις να κλείσεις μια τρύπα και ανοίγουν δυο. Και εσύ; Το τιμόνι της βάρκας σου πρέπει όσο μπορείς πιο ανεπηρέαστα από τις εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες, να το κρατάς σταθερά, προς την κατεύθυνση που εσύ προκρίνεις.
- "Βάστα γερά το δοιάκι, μη φοβάσαι" (Ο Οδυσσέας προς τον εαυτό του- Καζαντζάκης)

Σχόλια