Περιγραφή

Η Aρχαία Σπάρτη προκάλεσε συναισθήματα θαυμασμού για το πνεύμα, την αρετή και την γενναιότητα από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή. Ο ήρωας του βιβλίου παρουσιάζει την πορεία της ζωής ενός Σπαρτιάτη από τη γέννηση του, την διαπαιδαγώγηση του στην Σπαρτιάτικη Αγωγή και την ανέλιξη του με την πάροδο των χρόνων στη στρατιωτική Ιεραρχία. Μέσα από τον ήρωα παρουσιάζονται οι θεμελιώδες ανθρώπινες αξίες όπως η αυτοθυσία , συλλογική προσπάθεια και η επίτευξη του κοινού στόχου που χαρακτήριζαν τους Σπαρτιάτες.
Στην Αρχαία Σπάρτη η μεγαλύτερη τιμή για έναν άντρα, ήταν να πεθάνει στη μάχη και για μια γυναίκα, να πεθάνει στη γέννα. Έτσι είχαν εκπληρώσει τον ανώτερο σκοπό ύπαρξης τους, αφού για έναν άντρα ήταν να είναι καλός στρατιώτης και για μια γυναίκα να είναι μητέρα καλών στρατιωτών.
Ίσως η ηθική που συναντάμε στην Σπάρτη να μας φαίνεται παράξενη και ακατανόητη. Πολλοί μάλιστα κατακρίνουν τον τρόπο ζωής και τους νόμους τους σαν σκληρούς και άδικους. Όμως η Σπάρτη είναι ένα από τα λίγα ιστορικά παραδείγματα, που ο ατομικισμός χάνεται μπροστά στην κοινή μοίρα και πορεία ενός λαού.
Θα ήταν χρήσιμο στην σημερινή εποχή μας, που οι αξίες είναι αντεστραμμένες και που ο καθένας ενδιαφέρεται για το συμφέρον του, να παραδειγματιστούμε από αυτούς, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την ζωή και την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Σχόλια


Δείτε κι αυτά
Βιβλία από τον ίδιο συγγραφέα