Αποστέλλεται σε 4-5 εργάσιμες

εφόσον υπάρχει απόθεμα στον εκδότη
   
Bookmark and Share
Σταδιοδρομία στην υπηρετικότητα
Συγγραφέας :
 
Εκδόσεις : Εκδόσεις Παπαζήση
Τιμή Web : € 37,10   (-10%)   € 33,39
Κατηγορία : Κοινωνιολογία
Βαθμολογία :

Περιγραφή : - Υπάρχει καριέρα στην οικιακή εργασία;
- Πως διαμορφώνεται η έννοια της σταδιοδρομίας μέσα στην οικιακή εργασία;
- Ποιες υποκειμενικές διεργασίες εμποδίζουν την κοινωνική κινητικότητα των μεταναστριών οικιακών εργατριών;

Το παρόν βιβλίο προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο τύπος εργασίας και ο τύπος απασχόλησης διαμορφώνουν το πλαίσιο σταθερότητας μέσα σε ένα επάγγελμα. Συγκεκριμένα, αναζητούνται τα δομικά και τα αξιακά πρότυπα που διαμορφώνονται στο χώρο εργασίας των Ρουμάνων μεταναστριών οι οποίες απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαρισμού στην Ελλάδα.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου προσπαθεί να προσεγγίσει θεωρητικά τον παραπάνω προβληματισμό τόσο μέσα από την κλασσική κοινωνιολογική βιβλιογραφία όσο και από σύγχρονες μελέτες που εξετάζουν την έννοια και τη σημασία της σταδιοδρομίας σε συγκεκριμένα επαγγέλματα γενικότερα και στην οικιακή εργασία ειδικότερα.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου, μέσα από μια συγκριτική ανάλυση των εργασιακών και κοινωνικών εμπειριών σε συγκεκριμένους τύπους εργασίας και απασχόλησης τόσο στη χώρα καταγωγής όσο και στη χώρα υποδοχής, επικεντρώνεται: α) στις συνθήκες και τα νοήματα της σταδιοδρομίας και β) στο πώς αυτά συμβάλλουν σε μια σταδιοδρομία στην υπηρετικότητα η οποία δεν αφήνει στις μετανάστριες οικιακές εργάτριες κανένα περιθώριο για ανοδική κοινωνική κινητικότητα.

Μέσα από την εμπειρική έρευνα προκύπτει ότι στη Ρουμανία, τα δομικά και αξιακά πρότυπα εργασίας και απασχόλησης προετοιμάζουν τις γυναίκες σε πρόσκαιρα και χαμηλού κύρους επαγγέλματα. Στην Ελλάδα, η απασχόληση στην οικιακή εργασία συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ιδιαιτέρων κινήτρων ιδεών και αξιών υποταγής που σταθεροποιούν τις γυναίκες στο επάγγελμα και σε συγκεκριμένους τύπους απασχόλησης μέσα σε αυτό.