Αποστέλλεται σε 4-5 εργάσιμες

εφόσον υπάρχει απόθεμα στον εκδότη
   
Bookmark and Share
Εικόνες της Αλγερίας
Συγγραφέας :
 
Εκδόσεις : Αλεξάνδρεια
Τιμή Web : € 17,00   (-10%)   € 15,30
Κατηγορία : Κοινωνιολογία
Βαθμολογία :

Περιγραφή : "Η φωτογραφία συνδέεται με τη μορφή της σχέσης που είχα διαρκώς με το αντικείμενό μου, που δεν ξέχασα ποτέ ότι ήταν άνθρωποι· τους ανθρώπους αυτούς κοίταζα με ένα βλέμμα που, αν δεν φοβόμουν μην ακουστεί γελοίο, θα το περιέγραφα ως στοργικό και, συχνά, συγκινημένο. [...] Ήμουν πολύ συγκινημένος, πολύ ευαίσθητος απέναντι στον πόνο όλων αυτών των ανθρώπων και συγχρόνως ένιωθα την αποστασιοποίηση του παρατηρητή, η οποία εκδηλωνόταν με το γεγονός ότι τραβούσα φωτογραφίες".

Pierre Bourdieu


Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Pierre Bourdieu κατά τη διάρκεια των εθνολογικών και κοινωνιολογικών του ερευνών στην Αλγερία, εν μέσω του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου, μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε από μια άλλη σκοπιά την οπτική του για τον κοινωνικό κόσμο. Αποθηκευμένες για σαράντα χρόνια σε κιβώτια, οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν τη μαρτυρία ενός ταξιδιού μύησης και μιας βαθιάς μεταστροφής, που αποτέλεσε την αφετηρία μιας σπουδαίας επιστημονικής και πνευματικής διαδρομής.

Franz Schultheis
Καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο St. Gallen (Ελβετία) & πρόεδρος του Ιδρύματος Bourdieu


Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται για πρώτη φορά φωτογραφικά τεκμήρια που χρονολογούνται από την περίοδο 1958-1961 και τραβήχτηκαν από τον Pierre Bourdieu κατά την παραμονή του στην Αλγερία· οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάσθηκαν, επίσης, σε μια έκθεση που ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Τραβηγμένες στο σύνολό τους στην Αλγερία, οι φωτογραφίες ρίχνουν φως από μια άλλη οπτική γωνία, στις εθνογραφικές και κοινωνιολογικές μελέτες του Pierre Bourdieu, σε μια εποχή που σημαδεύεται από τα τραγικά γεγονότα του αντιαποικιακού πολέμου.

Christine Frisinghelli
Επιμελήτρια του περιοδικού "Camera Austria" & υπεύθυνη του φωτογραφικού αρχείου Pierre Bourdieu


Εκτός από τις φωτογραφίες, η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα του Pierre Bourdieu "Πόλεμος και κοινωνικός μετασχηματισμός στην Αλγερία", "Έξη και κατοικία", "Άνδρες και γυναίκες", "Ξεριζωμένοι αγρότες", "Οικονομία της αθλιότητας", καθώς και μια συνέντευξή του στον Franz Schultheis στο College de France, το 2001, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό "Camera Austria".