Αποστέλλεται σε 4-5 εργάσιμες

εφόσον υπάρχει απόθεμα στον εκδότη
   
Bookmark and Share
Αστροθεσίες και καταστερισμοί στον ουρανό του Αιγαίου
Εκδόσεις : Άλφα Πι
Τιμή Web : € 20,00   (-10%)   € 18,00
Κατηγορία : Αστρονομία
Βαθμολογία :

Περιγραφή : Ύπνος δεν έπεσε στα βλέφαρά του, αλλά κοιτούσε συνεχώς την Πούλια,
τον Bουκόλο που δύει αργά, την Άρκτο που τη λεν κι Aμάξι
δεν φεύγει από τη θέση της γυρίζοντας, μόνο παραμονεύει τον Ωρίωνα,
και μόνη αυτή δεν λέει να πέσει στα λουτρά του Ωκεανού.
H Kαλυψώ η θεόμορφη τον είχε ορμηνέψει,
αυτό το αστέρι πάντοτε να το 'χει ποντοπορώντας
στο ζερβό του χέρι.
Kαι ποντοπόρησε μέρες δεκαεφτά στη δέκατη όγδοη
πήραν να φαίνονται, στο μέρος του νησιού που πρόβλεψε,
βαθύσκιωτα της Φαιακίδας τα βουνά
έμοιαζαν σαν ασπίδα, στο πέλαγο το αχνό αφημένη.

Ομήρου "Οδύσσεια", ραψ. Ε 300-310


Μια ενδελεχή μελέτη για τον ουρανό του Αιγαίου παρουσιάζει ο ακούραστος ερευνητής κ. Κωνσταντίνος Βούκουνας στο βιβλίο του που εκδώσαμε με τίτλο "Αστροθεσίες και Καταστερισμοί στον Ουρανό του Αιγαίου".
Η έκδοση που προλογίζεται και από τον καταξιωμένο συμπατριώτη μας (Βρονταδούση) Ακαδημαϊκό και Αστροφυσικό της ΝΑΣΑ, κ. Σταμάτη Κριμιζή, συνδυάζει μύθους και ιστορίες για αστερισμούς και αστέρια που εμφανίζονται στον ουρανό του Αιγαίου, μαζί με έργα Τέχνης, αναγεννησιακά κυρίως, που είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική μυθολογία και σχετίζονται με τους εν λόγω αστερισμούς.
Παρουσιάζονται ακόμα αναφορές από τον Όμηρο, μελέτες και ευρήματα σπουδαίων διανοητών και αστρονόμων από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας καθώς και σχετικές λογοτεχνικές αναφορές αποκωδικοποιώντας τον αιγαιοπελαγίτικο ουράνιο χάρτη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή η έκδοση αποτελεί πρωτότυπη έρευνα μια και συγκεντρώνει στοιχεία που βρίσκονται σκόρπια σε διάφορα εξειδικευμένα βιβλία συσχετίζοντας ταυτόχρονα αστρονομία, μυθολογία, λαογραφία, λογοτεχνία και Τέχνη.
Ασκεί πραγματικά γοητεία η σκέψη ότι από την αρχαιότητα μέχρι και την περίοδο των μεγάλων ανακαλύψεων τα άστρα οδηγούσαν τα πλοία, (φαίνεται και την παραπάνω αναφορά από την Οδύσσεια) τα καραβάνια και τους στρατούς στις εκστρατείες τους.
Μελετώντας τον ουρανό σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση και τους μύθους ανακαλύπτεις ότι οι αστερισμοί και οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους και με αυτό τον τρόπο μπορούσες να ταξιδέψεις σε μακρινά μέρη. Παρουσιάζεται διεξοδικά εκτός των άλλων και ο χιώτικος μύθος του αστερισμού του Ωρίωνα που τον συνοδεύει ο αστερισμός του Μεγάλου Κυνός με τον Σείριο που μυστηριακά καταυγάζει τον Ουρανό. Η διαδρομή όλων αυτών έχει χαράξει μία πορεία στην παρουσία του ανθρώπου στη Γη, από εκεί ψηλά στον Ουρανό και έχει καταδείξει ένα δρόμο ορατό στη στεριά, σε βουνά και πεδιάδες και στη θάλασσα με τις φουρτούνες και τις μπουνάτσες της.