Αποστέλλεται σε 4-5 εργάσιμες

εφόσον υπάρχει απόθεμα στον εκδότη
   
Bookmark and Share
Ραδιενέργεια περιβάλλοντος
Εκδόσεις : Ζήτη
Τιμή Web : € 12,78   (-10%)   € 11,50
Κατηγορία : Φυσική
Βαθμολογία :

Περιγραφή : H ύλη αυτού του βιβλίου είναι το αποτέλεσμα της πολυετούς (από το 2000) εμπειρίας που αποκτήθηκε στη διδασκαλία του μαθήματος "Ραδιενέργεια Περιβάλλοντος". Στην αρχή ξεκίνησε με τη μορφή φοιτητικών σημειώσεων, γιατί αφορούσε και εξακολουθεί να αφορά τους φοιτητές του τμήματος Φυσικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και όχι μόνο. Θα έλεγα ότι ενδιαφέρει όλους τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται με κάθε τρόπο στο περιβάλλον και όχι μόνο. Ενδιαφέρει τον καθένα μας στην καθημερινή μας ζωή και στις διάφορες εκδηλώσεις μας, όπου κι αν γίνονται. Κι αυτό, γιατί η ραδιενέργεια, είτε φυσική είτε τεχνητή, σε κάθε μορφή του περιβάλλοντος, ατμόσφαιρα, υδάτινο (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, πισίνες) και χερσαίο περιβάλλον, είναι δυνατόν να μας εκθέσει σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας με συνέπειες που μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες.

Αν θυμηθούμε το πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl την 26η Απριλίου 1986 και τον πανικό από τη "ραδιενεργό βροχή" της 4ης, 5ης, μέχρι και της 11ης Μαΐου 1986, τα "μολυσμένα" με ραδιενέργεια προϊόντα της τροφικής αλυσίδας για αρκετό καιρό, τα εβαπορέ, το απαγορευτικό γκαζόν για να παίζουν τα παιδιά, τα δάση για τα πικ νικ μας και τα πάσης φύσεως θηράματα, και τα λιβάδια για τη βοσκή των ζώων, θα έχουμε μια μόνον εικόνα από την ραδιενεργό επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την εξαιρετική σημασία του για την επιβίωσή μας. Αν πάμε πιο πίσω, στην 6η και την 9η Αυγούστου 1945, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και τα 400.000 θύματα από τη ραδιενέργεια του(ων) μανιταριού(ών), που βάρυνε υπερβολικά το περιβάλλον και άφησε τα ίχνη της να "περιπλανώνται" στον πλανήτη μέχρι σήμερα, θα αισθανθούμε σοκ και δέος από την "ισοπέδωση" του περιβάλλοντός μας. Παρά ταύτα, το περιβάλλον μπορεί να επανορθώνει, να "καθαρίζει", να εξαγνίζεται με τους διάφορους μηχανισμούς της φύσεως και να μας προσφέρεται ξανά και ξανά για να ζήσουμε σ' αυτό υγιεινά και ειρηνικά.

Το περιβάλλον, αυτό το τόσο σημαντικό και τόσο άγνωστο καμιά φορά, θα το γνωρίσουμε καλύτερα και από μια άλλη σκοπιά. Τη ραδιενέργειά του και τη συμπεριφορά της μέσα σ' αυτό. Θα μάθουμε πώς να μην το ρυπαίνουμε, αλλά και να ξέρουμε να το ελέγχουμε σε αντίθετη περίπτωση, αφού, δυστυχώς, ο άνθρωπος αλόγιστα πολλές φορές γίνεται αιτία με τις διάφορες απορρίψεις των ραδιενεργών αποβλήτων από τη δραστηριότητα της Πυρηνικής Ενέργειας, να επιβαρυνεί το περιβάλλον του ανεπανόρθωτα. Πόσες θάλασσες "φιλοξενούν" βυθισμένα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, αμερικανικά και σοβιετικά ή ρωσικά. Και πόσες πυρηνικές δοκιμές "δοκίμασαν" τις θάλασσές μας, σαν κι αυτήν του Νότιου Ειρηνικού, στις ατόλλες, τα γεμάτα μαγεία κοραλλιογενή νησιά, αυτόν τον επίγειο παράδεισο, που όμως γι' αυτόν τον λόγο έγιναν ακατοίκητα.

Ας είναι ένα καλό βοήθημα για τους φοιτητές μας και ένας χρήσιμος οδηγός του περιβάλλοντός μας για τον καθένα μας.