Αποστέλλεται σε 4-5 εργάσιμες

εφόσον υπάρχει απόθεμα στον εκδότη
   
Bookmark and Share
Η ηθική ταυτότητα της Αριστεράς, χθες, σήμερα
Συγγραφέας :
 
Εκδόσεις : Επίκεντρο
Τιμή Web : € 17,16   (-10%)   € 15,44
Κατηγορία : Πολιτική
Βαθμολογία :

Περιγραφή : Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μελετά ένα κρίσιμο πρόβλημα, αυτό της σχέσης πολιτικής και ηθικής, της ατομικής και συλλογικής ηθικής. Ο προβληματισμός που διαπερνά όλο το βιβλίο, με την αναγκαία αναφορική τεκμηρίωση, απευθύνεται, κατεξοχήν, στους ανθρώπους της Αριστεράς που έχουν απορρίψει το σταλινισμό και αναζητούν τη δική τους σύγχρονη αριστερή ριζοσπαστική ιδεολογική ταυτότητα, μέρος της οποίας αποτελεί και η ηθική της ταυτότητα. Γενικότερα, απευθύνεται σε κάθε αριστερό με κριτικό πνεύμα, κάθε πολιτικής και ιδεολογικής απόχρωσης. Πρόκειται επίσης για ένα μελέτημα που ενδιαφέρει όσους ερευνητικά ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τα θέματα της ηθικής σε φιλοσοφικό και κοινωνιολογικό επίπεδο.

Το πρόβλημα της ηθικής ταυτότητας της Αριστεράς σε θεωρητικό και πραγματολογικό επίπεδο είναι συνολικά αδιερεύνητο. Οι μελέτες που κατά καιρούς υπήρξαν ανέφεραν μόνο ορισμένες πλευρές του θέματος, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αντιξοότητες και τις κατάφωρες παραβιάσεις από το σταλινικό καθεστώς βασικών ηθικών αρχών και αξιών της Αριστεράς, σε καθαρά θεωρητικό και ιδεολογικό επίπεδο. Δεν διέθεταν όμως την διάθεση ή την τόλμη ανάδειξης της διαλεκτικής έντασης της σχέσης ανθρωπισμού και ταξικής πάλης, και ως εκ τούτου, της σχέσης μαρξιστικής ηθικής και ηθικής της Αριστεράς.

Ο Θανάσης Βακαλιός με αυτό το βιβλίο ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω διερεύνηση αυτών των θεμάτων, με κύριο μέλημα την ανάδειξη των στοιχείων που συνθέτουν την ηθική ταυτότητα της σύγχρονης Αριστεράς που αγωνίζεται, δρα στις συνθήκες του καπιταλιστικά παγκοσμιοποιημένου σύγχρονου κόσμου.