Αποστέλλεται σε 4-5 εργάσιμες

εφόσον υπάρχει απόθεμα στον εκδότη
   
Bookmark and Share
Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα
Εκδόσεις : Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Τιμή Web : € 24,50   (-10%)   € 22,05
Κατηγορία : Νομικά
Βαθμολογία :

Περιγραφή : Η συνάρθρωση κειμένων στο παρόν βιβλίο με διαφορετική, τελικά, κατάληξη, άλλοτε σύγκλισης και άλλοτε απόκλισης, επιτρέπει στον αναγνώστη μια αληθινή σφαιρική ματιά γύρω από το σύνθετο και ιδιαίτερα δύσκολο, από νομικής πλευράς, θέμα των επανορθώσεων καθώς και των ασυλιών του κράτους, εν όψει τέλεσης σοβαρών διεθνών εγκλημάτων στο πεδίο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ακόμη παρουσιάζει μια τελευταία ματιά στην ελληνική διάσταση του προβλήματος. Το όλο εγχείρημα προσλαμβάνει μια ξεχωριστή διάσταση σε μια περίοδο που η ετεροδικία του κράτους έπαψε να είναι απόλυτη, σχετικοποιείται και βαίνει διαρκώς συρρικνούμενη. Σε μια περίοδο μετάβασης της διεθνούς δικαιοταξίας σε επίπεδο κανόνων, αντιλήψεων και αξιών υπέρτερης σημασίας και ισχύος έναντι όλων. Εκεί, όπου το ένοχο για σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου και ανθρωπιστικού δικαίου κράτος δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από την κυριαρχία του, την ασυλία του, χωρίς κάθαρση, ανεύθυνο, με ατιμωρησία και χωρίς αποκατάσταση των θυμάτων.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

Αντί Εισαγωγής
- Στέλιος Περράκης, Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα, "Πολεμικές επανορθώσεις στο σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο. Η διεθνής πρακτική και η ελληνική περίπτωση. Μια σύνθεση κι ένας αναστοχασμός"

Α΄ Ενότητα
- Μανώλης Γλέζος, "Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων για τα θύματα της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα: μία εισαγωγική γενική προσέγγιση"
- Ιωάννης Μπουρλογιάννης - Τσαγγαρίδης, "Η διεκδίκηση γερμανικών πολεμικών επανοθρώσεων: το πολιτικό πλαίσιο. Η ματιά ενός διπλωμάτη.
- Κέλλυ Σταμούλη, "Από το Δίστομο... στη Φλωρεντία... ως την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διεκδικώντας πολεμικές επανορθώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο"

Β΄ Ενότητα
- Αντώνης Μπρεδήμας, "Το κατοχικό δάνειο: μία εναλλακτική προοπτική δικαίωσης;"
- Αθανάσιος Ράντος, "Η (δια) δικαστική πορεία της υπόθεσης των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα"
- Χαράλαμπος Τσιλιώτης, "Η αναγκαστική εκτέλεση κατά του γερμανικού Δημοσίου για την ικανοποίηση δικαστικώς επιδικασθεισών απαιτήσεων εις βάρος του κατά το ελληνικό και το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο"
- Ελένη Μίχα, "Η συμβολή των εθνικών δικαστηρίων στην εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου για τις πολεμικές επανοθρώσεις: η περίπτωση της γερμανικής νομολογίας"
- Βασιλική Σαράντη, "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το ζήτημα της κρατικής ασυλίας"

Γ΄ Ενότητα
Η ελληνική αγόρευση στο Διεθνές Δικαστήριο στην υπόθεση Δικαστικές Ασυλίες Κράτους, Γερμανία/Ιταλία, Ελλάδα παρεμβαίνουσα

- Στέλιος Περράκης, Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα, "Γνωμοδοτικό σημείωμα. Η κρατική ετεροδικία απέναντι στις σοβαρές παραβιάσεις κανόνων ανθρωπιστικού δικαίου που χαρακτηρίζονται jus cogens: quid?"