Περιγραφή

"Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η Κίνα δεν έπαψε να γοητεύει τον Δυτικό άνθρωπο. Η απόσταση, η οργάνωση, ο εξωτισμός, το μυστήριο, τα πλούτη και οι ευκαιρίες έπαιξαν τον δικό τους ρόλο σε αυτή τη μακροχρόνια, όσο και διφορούμενη σχέση. Άλλοτε ως ουτοπία, άλλοτε ως υπόδειγμα, άλλοτε ως μήλο της 'Εριδος και σήμερα ως νέο Ελντοράντο, η φαντασία του Δυτικού ανθρώπου δεν έπαψε να προβάλει τις δικές της συμβολικές αναπαραστάσεις στο Βασίλειο του Μέσου".

Το "Πέρα από τον Οριενταλισμό" παίρνει τις αποστάσεις του από την επικρατούσα αντίληψη δυο διαφορετικών και συχνά αντίθετων πολιτισμών, της Δύσης και της Ανατολής. Προσεγγίζει με κριτική διάθεση την κινεζική φιλοσοφία της ζωής και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία της γνώσης. Σκοπός του είναι η διερεύνηση και η συνειδητοποίηση των νοηματικών συνηθειών και των προτύπων που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση αυτών των φιλοσοφικών παραδόσεων. Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύονται τα αξιώματα που θεμελιώνουν την κινεζική φιλοσοφία, ενώ συγχρόνως ανιχνεύονται κάποιες καλά εδραιωμένες αντιλήψεις σχετικά με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Το "Παράρτημα" εξετάζει τη μακροζωία στην Κίνα ως φιλοσοφικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό και μυστικιστικό ιδεώδες. Περιγράφει παραδειγματικούς βίους μακρόβιων, καθώς και τους παράγοντες που θεωρούνται ότι συμβάλλουν στη μακροζωία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις
Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Η λογοτεχνία της Κίνας στην Ελλάδα, Περιοδικό "Διαβάζω", τχ. 506, Απρίλιος 2010Σόφη Λούκα, Πέρα από τον Οριενταλισμό, "Βραδυνή", 10.2.2008

Σχόλια