Αποστέλλεται σε 4-5 εργάσιμες

εφόσον υπάρχει απόθεμα στον εκδότη
   
Bookmark and Share
Φύλο και κοινωνικό κεφάλαιο
Συγγραφείς :
 
Εκδόσεις : Κριτική
Τιμή Web : € 40,00   (-10%)   € 36,00
Κατηγορία : Κοινωνιολογία
Βαθμολογία :

Περιγραφή : Ο όρος "κοινωνικό κεφάλαιο" αναφέρεται στους πόρους που μπορούν να κινητοποιηθούν από τη συμμετοχή σε ομάδες και δίκτυα, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη των στόχων των μελών τους.
Στις μέχρι τώρα μελέτες για το κοινωνικό κεφάλαιο έχει παραμεληθεί η παράμετρος "φύλο", γεγονός που ενισχύει τη διχοτομική αντίληψη της πραγματικότητας και προωθεί σεξιστικές αντιλήψεις για την κοινωνικότητα.

Τα κείμενα του συλλογικού τόμου "Φύλο και κοινωνικό κεφάλαιο" πραγματεύονται τους τρόπους με τους οποίους το κοινωνικό φύλο επηρεάζει την παραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου. Μέσα από μια κριτική σκοπιά αναλύονται οι τυπικές και μη εκδοχές της γυναικείας κοινωνικότητας, η σημασία (και οι παγίδες) της συμπερίληψης του φύλου στην κοινωνική πολιτική, οι τρόποι συγκρότησης της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών, οι γυναικείες συλλογικότητες, καθώς και τα μεθοδολογικά προβλήματα τα οποία εγείρονται από τη γενίκευση της έννοιας του κοινωνικού κεφαλαίου.

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σχετική ελληνική βιβλιογραφία, θέτοντας νέα ερωτήματα και εξυπηρετώντας μελλοντικές ερευνητικές απόπειρες.


Περιεχόμενα:

- Lisa Adkins, "Κοινωνικό κεφάλαιο: η ανατομία μιας επίμαχης έννοιας".
- Kate Bezanson, "Φύλο και τα όρια του κοινωνικού κεφαλαίου"
- Ronald S. Burt, "Το φύλο του κοινωνικού κεφαλαίου"
- Pippa Norris, Ronald Inglehart, "Ανιχνεύοντας την έμφυλη διάσταση στο κοινωνικό κεφάλαιο: παίζοντας μπόουλινγκ σε γυναικείες λέσχες;"
- Virginia Sapiro, "Φύλο, κοινωνικό κεφάλαιο και πολιτική"
- Vivien Lowndes, "Να τα καταφέρεις ή να επιτύχεις; Γυναίκες, κοινωνικό κεφάλαιο και πολιτική συμμετοχή".
Barbara A. Misztal, "Η νέα σημασία της σχέσης ανάμεσα στο τυπικό και το άτυπο"
- Scott Schieman, "Η στεγαστική σταθερότητα και ο κοινωνικός αντίκτυπος της υποβάθμισης μιας γειτονιάς: μελέτη των επιδράσεων που εξαρτώνται από το φύλο και τη φυλή".
- Pauline Hope Cheong, Rosalind Edwards, Harry Goulbourne, John Solomos, "Μετανάστευση, κοινωνική συνοχή και κοινωνικό κεφάλαιο: μια κριτική επισκόπηση".
- Sara R. Curran, Filiz Garip, Chang Y. Chung, Kanchana Tangchonlatip, "Έμφυλο μεταναστευτικό κοινωνικό κεφάλαιο: στοιχεία από την Ταϊλάνδη".
- Virginia Morrow, "Εννοιολόγηση του κοινωνικού κεφαλαίου σε σχέση με τα παιδιά και τους νέους: είναι διαφορετικό για τα κορίτσια;"
- Isabella Paoletti, "Παροχή φροντίδας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας: μια έμφυλη πρακτική".