Αποστέλλεται σε 4-5 εργάσιμες

εφόσον υπάρχει απόθεμα στον εκδότη
   
Bookmark and Share
Γιάννης Κυριακίδης: Μια ζωή γεμάτη εικόνες
Συγγραφέας :
 
Εκδόσεις : Μίλητος
Τιμή Web : € 35,00   (-10%)   € 31,50
Κατηγορία : Τέχνες
Βαθμολογία :

Περιγραφή : Ο Γιάννης Κυριακίδης έχει καταστεί προ πολλού μια εμβληματική φυσιογνωμία, ένα ζωντανό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης είναι, εδώ και δεκαετίες, ο ζωντανός, αεικίνητος, διεισδυτικός και συνθετικός οφθαλμός της πόλης. Αυτός που τα πάνθ' ορά, που κοιτά και γνωρίζει τα πάντα, γράφοντας καθημερινά με το μοναδικό του στυλ και τις άγριες αλλά τρυφερές φωνές του τη φωτογραφική ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, κοσμικοί παράγοντες, άνθρωποι του μόχθου, αποτυπώνονται και τελικά ενώνονται σε ένα ατέλειωτο φωτογραφικό γαϊτανάκι που είναι η ίδια η Θεσσαλονίκη του 20ού και τώρα του 21ου αιώνα.
Ο Γιάννης Κυριακίδης είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας, ο χρονογράφος, που κυριαρχεί με την έντονη παρουσία του στη σκηνή των γεγονότων, γίνεται μέρος τους αλλά εξαφανίζεται στο τελικό φωτογραφικό προϊόν (αποτέλεσμα), που κατατίθεται στο λογαριασμό της ιστορίας. Ενώ είναι πάντα μπροστά από τους θεατές, δεν είναι μέσα στη φωτογραφία. Μένει πίσω από το φακό αλλά μέσα στη μνήμη όλων των Θεσσαλονικέων και όλων όσων αγαπούν την πόλη αυτή και νιώθουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της.
Ο Γιάννης Κυριακίδης με "υποδέχθηκε" φωτογραφικά στο δημόσιο χώρο όταν ήμουν φοιτητής, στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, και με συντροφεύει διαρκώς με αγάπη και συνεχείς, αυστηρές σκηνοθετικές οδηγίες, χρόνια τώρα, στη δημόσια πορεία μου. Είναι ο "δικός μας" Γιάννης και εμείς είμαστε οι "δικοί του" άνθρωποι, το φωτογραφικό του υλικό, παραδομένοι όλοι στην απεγνωσμένη αναζήτηση της φωτογραφικής μνήμης που καταγράφει τα γεγονότα και υπαινίσσεται τις καταστάσεις. Το ανώτερο στάδιο του φωτοειδησεογράφου, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Γιάννης τον εαυτό του, είναι αυτό του φιλοσόφου της ιστορίας. Και η πιο επώδυνη και αυθεντική ιστορία είναι αυτή του δρόμου, της πλατείας, της αγοράς. Η αγορά, και με τις δύο έννοιες του όρου, είναι αυτή που θεωρεί τον Γιάννη Κυριακίδη το δικό της άνθρωπο, τον άνθρωπό μας.

(από τον πρόλογο της έκδοσης)


 
Βιβλία από τον ίδιο συγγραφέα