Άμεσα διαθέσιμο

Αποστέλλεται εντός 2 εργάσιμων ημερών
   
Bookmark and Share
Νοσταλγία του Απόλυτου
Συγγραφέας :
 
Μεταφραστής : Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις : Αγρα
Τιμή Web : € 12,21   (-10%)   € 10,99
Κατηγορία : Φιλοσοφία
Βαθμολογία :

Περιγραφή : Η πτώση των θεσμοποιημένων θρησκευτικών συστημάτων έχει αφήσει μεγάλο ηθικό και συναισθηματικό κενό στους κόλπους του δυτικού πολιτισμού. Μετά την αποσύνθεση του χριστιανισμού και της θεολογίας του, ο Στάινερ εξετάζει τις μυθολογίες που προτάθηκαν ως υποκατάστατό του: το φιλοσοφικοπολιτικό πρόγραμμα του Μάρξ, τη φροϋδική ψυχανάλυση και τη δομική ανθρωπολογία του Λεβί-Στρως.

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις λυτρωτικές τους διαστάσεις ή εξετάζοντάς τες ως εκδοχές της Αποκάλυψης, αναζητά, ταυτόχρονα, και τις εβραϊκές ρίζες των τριών αυτών προφητικών κινημάτων που πήραν τη σκυτάλη από τον χριστιανισμό, ο οποίος θέλησε να υποσκελίσει την κληρονομιά του ιουδαϊσμού. Παράλληλα μ' αυτές τις κορυφές του θεωρητικού στοχασμού, ο Στάινερ εξετάζει τη μόδα που μας επέβαλαν τα "πράσινα ανθρωπάκια" και μαζί τις επιστήμες του αποκρυφισμού ή της αστρολογίας, δίχως βέβαια, να παραλείπει τις ανατολικές θρησκείες: ισάριθμες απόπειρες που όμως, κατά τη γνώμη του, αποδείχθηκαν ατελέσφορες, καθώς καμιά τους δεν μπόρεσε να προσφέρει απάντηση στην "κρίση νοήματος" που πλήττει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις
Σπύρος Γεωργίου, Για τη μη εξαπάτησή μας, Περιοδικό "Highlights", τχ. 34, Μάιος-Ιούνιος 2008Γιώργος Βέης, Ένα βιβλίο μια σκέψη, "Η Αυγή", 3.2.2008Τάκης Θεοδωρόπουλος, Η αλήθεια καιροφυλακτεί, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 26.1.2008